Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Τι γυρεύει μια πάπια πεκίνου στη νήσο Κύπρο?

Ένα πρόγραμμα του φίλου μας Jaime Oliver σχετικά με τον τρόπο παρασκευής της παραδοσιακής κινέζικης πάπιας Πεκίνου καθώς και η αγάπη μας για το συγκεκριμένο πιάτο, μας έβαλε στο τρυπάκι να φτιάξουμε τη δική μας τραγανή πάπια Πεκίνου! Συνοδεία λοιπόν στην πάβλοβα της προηγούμενης ανάρτησης ήταν η πιο κάτω πάπια. Μια πανεύκολη συνταγή με την οποία σίγουρα θα εντυπωσιάσετε σε οποιοδήποτε γιορτινό ή μη τραπέζι.

Υλικά:
1 πάπια ολόκληρη (2,5 κιλά περίπου)
αλάτι
1 κγ πιπέρι
1 κγ πάπρικα
1 κγ τζίντζερ (φρέσκο και αποξηραμένο)
1 κγ κόκκινο καυτερό πιπέρι
1 κγ αρτυσιά (κύμινο) λίγο βούτυρο

Εκτέλεση:
1. Το προηγούμενο βράδυ πλένουμε με καυτό νερό την πάπια και την στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας μέσα έξω πολύ καλά.
2. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με όλα τα μπαχαρικά και αλείφουμε με αυτά την πάπια.
3. Αφήνουμε την πάπια ολιβραδύς στο ψυγείο σε κλειστό ή καλυμμένο δοχείο.
4. Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη πάπια από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο τζίντζερ και το βάζουμε στην κοιλιά της πάπιας και αλείφουμε την πάπια παντού με βούτυρο.
6. Τοποθετούμε την πάπια με το στήθος προς τα πάνω σε σχάρα και κάτω από τη σχάρα βάζουμε ταψί για να στάζουν τα λίπη.
7. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C για 45 λεπτά περίπου και ακολούθως ξαναλείφουμε με βούτυρο και γυρίζουμε την πάπια με την κοιλιά προς τα κάτω.
8. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί καλά η πάπια (περίπου 1 ώρα ακόμα).
9. Αφού ψηθεί η πάπια και έχει κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να την χειριστούμε, αφαιρούμε όλο το κρέας και το ψιλοκόβουμε ενάντια στις ίνες σε λεπτά στικς.
10. Σερβίρουμε με σως hoisin και στικς από φρέσκο κρεμμυδάκι και αγγουράκι πάνω σε ειδικές πίτες από ρυζάλευρο.

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Πάβλοβα με ρόδι και άρωμα ιβίσκου..

Χρόνια Πολλά και ευχές για ένα ανατρεπτικό και δημιουργικό 2011!

Συνήθως όταν φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και φαγητά έχουμε πρόβλημα κατανάλωσης. Ίσως φταίμε και εμείς που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είμαστε μόνο τρεις όταν μαγειρεύουμε και όχι χίλιοι δεκατρείς. Το περασμένο Σάββατο λόγω γιορτών είχα οργανώσει μικρό χριστουγεννιάτικο πάρτι στο σπίτι και επ' ευκαιρίας που ο κόσμος θα μπορούσε να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φτιάξαμε μια Πάβλοβα με χριστουγεννιάτικο αέρα. Η μαρέγκα είναι δύσκολη υπόθεση και θέλει υπομονή τόσο στη διαδικασία παρασκευής όσο και στο ψήσιμο. Τα καταφέραμε όμως με τη βοήθεια της φίλης μας της Κατερινιώς η οποία είναι αξιοθαύμαστη για την υπομονή της (και τα μπράτσα της)!





Υλικά:
Για τη μαρέγκα:
ασπράδια από 9 αυγά
500 γρ ζάχαρη άχνη
4 κγ corn flour
βανίλια
2κσ χυμό λεμόνι

Για τη σαντιγί:
500 ml φρέσκα κρέμα
4-5 κσ ζάχαρη
βανίλια (σκόνη, υγρή ή ξυλάκι, εμείς βάλαμε ξυλάκι)

Για το ντεκόρ:
1 μεγάλο ρόδι καθαρισμένο
σιρόπι ιβίσκου

Εκτέλεση:
Μαρέγκα:
1. Κτυπάμε τα ασπράδια πολύ καλά μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα. Το μπολ που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι εξαιρετικά καθαρό, αν υπάρχει έστω και ίχνος λίπους τότε η μαρέγκα δε θα γίνεται.
2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το κτύπημα. Το μείγμα πρέπει να είναι σφικτό και γυαλιστερό.
3. Πασπαλίζουμε το μείγμα με το cornflour, το χυμό λεμόνι και τη βανίλια ανακατεύοντας λίγο με μεταλλικό κουτάλι ώστε να αναμειχθούν με το μείγμα.
4. Φτιάχνουμε με τη μαρέγκα δύο στρογγυλές βάσεις πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αν σας μείνει μείγμα μπορείτε να φτιάξετε και μικρές.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 C για μιάμιση ώρα περίπου. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.*
6. Ετοιμάζουμε τη σαντιγί κτυπώντας τη φρέσκα κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Συναρμολόγηση:

Βάζουμε τη μια μαρέγκα στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό μιας και αν αποπειραθούμε να το συναρμολογήσουμε αλλού και μετά να το μεταφέρουμε, θα δυσκολευτούμε λιγάκι. Καλύπτουμε με μια στρώση σαντιγί. Περιχύνουμε με λίγο σιρόπι ιβίσκου και μια στρώση ρόδι. Πάνω από τη σαντιγί βάζουμε τη δεύτερη μαρέγκα και επαναλαμβάνουμε με τη σαντιγί, το σιρόπι ιβίσκου και το υπόλοιπο ρόδι.
Σερβίρουμε κατά προτίμηση την ίδια μέρα.





* Πρέπει να προσέξουμε να μην αλλάξει χρώμα η μαρέγκα. Αν προσέξετε ότι κιτρινίζει τότε χαμηλώστε λίγο τον φούρνο. Αυτό το ψήσιμο δίνει μια μαρέγκα η οποία είναι τραγανή εξωτερικά και αφράτη μαλακή εσωτερικά.

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Μια φακή, μα τι φακή?

Καιρός για νηστείες και σας προτείνουμε μια εναλλακτική πρόταση για φακές. Ένα από τα νοστιμότερα όσπρια (κατά τη γνώμη μου) σε μια συνταγή με άρωμα ασιατικό!

Υλικά (για 3 άτομα):

3 φλιτζανάκια καφέ φακές
1 ντομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό μικρό κομμένο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
1/2 κγ κάρυ
πιπέρι cayenne (αν θέλετε)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τις φακές σε αρκετό νερό μέχρι να μισοψηθούν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε.
2. Σε λίγο ελαιόλαδο βάζουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, το σκόρδο και το τζίντζερ να αχνίσουν για λίγο. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αφήνουμε λίγο να εξατμιστούν τα υγρά.
3. Προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, τα μπαχαρικά και λίγο νερό για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
4. Σερβίρουμε με φρέσκο τραγανό ψωμί.


Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Ελάτε να χαζέψουμε χριστουγεννιάτικες βιτρίνες στις Βρυξέλλες!

Ταξίδι express στις Βρυξέλλες, από αυτά που το μόνο που έχεις να θυμάσαι είναι η βαλίτσα που πρέπει να ετοιμάσεις, οι ώρες στο αεροδρόμιο, το απαίσιο φαγητό στο αεροπλάνο και η κούραση που νιώθεις όταν γυρνάς σπίτι και νομίζεις ότι έχουν περάσει μέρες με όλες τις διαφορετικές εικόνες που κουβαλάς στο νου σου ενώ δε μεσολάβησαν παρά μόνο 35 ώρες…Αρκετά όμως με το κομμάτι της μεμψιμοιρίας. Άλλωστε σας υποσχέθηκα βόλτα στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των Βρυξελλών.










Η βόλτα, ήταν πρωινή (και σύντομη γιατί για δουλεία ήμουν εκεί!) και έζησα έτσι μια πόλη σιγά – σιγά να ξυπνάει, με το άρωμα των χριστουγέννων να ξεπηδάει σε κάθε γωνιά. Αφού πήρα το πρωινό μου στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου με θέα το χιόνι να πέφτει νωχελικά στις στέγες, ξεκίνησα. Βέβαια, το κρύο ήταν τσουχτερό (-2C) αλλά ήμουν προετοιμασμένη ψυχολογικά και με όλα τα σχετικά εξαρτήματα (μάλλινο στο full, μόνο τα μάτια μου είχαν επαφή με το περιβάλλον!).


Κατευθύνθηκα προς την κεντρική πλατεία των Βρυξελλών, την Grand Place με τα αριστουργηματικά μεσαιωνικά κτίρια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη μέση. Μου έκανε φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι η πλατεία έσφυζε από εργασίες. Φορτηγά να ξεφορτώνουν προμήθειες στα γύρω καταστήματα, απορριμματοφόρα οχήματα και οδοκαθαριστές να προσπαθούν να συνεφέρουν την πλατεία και τα γύρω δρομάκια από το ξενύχτι της προηγούμενης νύχτας, μαγαζάτορες να σφουγγαρίζουν και να φτιάχνουν τις βιτρίνες τους αλλά και πολλοί πρωινοί τουρίστες (σαν εμένα καλή ώρα) που τριγυρνούσαν γύρω από το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δένδρο, τη φάτνη και τους φωτιζόμενους στύλους που αλλάζουν χρώματα και τραγουδούν (μόνο το βράδυ εννοείται).


Στη συνέχεια πήγα προς την πλατεία της Αγ. Αικατερίνης, όπου βρίσκεται η χριστουγεννιάτικη αγορά (παραμυθόσπιτα, χριστουγεννιάτικη αγορά, παγοδρόμιο, καρουζέλ κ.λπ.), καντίνες που πουλούν ζεστό γλυκό κρασάκι και άλλες πολλές λιχουδιές. Μόλις που άρχισε να ανοίγει η αγορά … και εγώ έπρεπε να φύγω για τη δουλειά. Του χρόνου ελπίζω να είμαι πιο τυχερή.













Αφού απόλαυσα τις βιτρίνες και μια oranais (apricot Danish – soft, sweet apricots and puff pastry) από τον Paul για να παρηγορηθώ, πήρα το μετρό και πήγα στο meeting.









Καλά Χριστούγεννα!

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Donuts ή Muffins? Την Κική ή την Κοκό;

Με τα donuts έχουμε ιστορία. Στην αρχή δε μου άρεσαν. Δοκίμαζα πάντα αυτά που είτε έχουν κάλυψη σοκολάτας από πάνω ή έχουν γέμιση μαρμελάδας. Δε μου άρεσαν καθόλου, απορούσα πραγματικά γιατί γίνεται τόσο σούσουρο! Μια μέρα όμως ήρθε και σε μένα η επιφώτηση! Ένα βροχερό απόγευμα στο Λονδίνο βολτάραμε με μια φίλη στο Harrods κι αφού χόρτασε το μάτι μας καλούδια, η τσέπη μας το μόνο που μπορούσε να σηκώσει ήταν donuts.

Όχι δεν τρελάθηκα με το donut του Harrods γιατί πάλι πήρα με κάλυψη σοκολάτας. Όμως η φίλη μου η donutζου είπε στο παιδί που στεκόταν πίσω από τον πάγκο..."Αν σου χαμογελάσουμε θα μας κεράσεις κι ένα εσύ?"...και ως δια μαγείας έγινε το θαύμα... τριπλό θαύμα:
1ο Μας κέρασε Άγγλος
2ο Μας κέρασε Άγγλος που δουλεύει στο Harrods
3o Μας κέρασε Άγγλος που δουλεύει στο Harrods donut σκέτο χωρίς γέμιση ή κάλυψη - απλή ζαχαρίτσα κανελίτσα!

Τότε λοιπόν ήρθε και η επιφώτηση! Το λάτρεψα! τόσο απλό και τόσο υπέροχο μαζί! Μετά όμως μάζεψα την όρεξή μου και είπα "Ζετάκι Donut = Τηγανητό κι άρα δεν είναι για καθημερινό" (ναι επειδή κάνει ρήμα το έλεγα τραγουδιστά). Πριν λίγες μέρες όμως πήρε το μάτι μου μια συνταγή που δεν μπορούσα να της αντισταθώ γιατί πολύ απλά διέγραφε το τηγανητό!

Είναι muffins, δεν είναι muffins, είναι donuts δεν είναι donuts... δεν ξέρω τί είναι πιο πολύ, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα λάτρεψα πολύ!


Muffins / Donuts


Τί θα χρειαστείτε (για 12 muffins):

Ζύμη:
  • 2 φλ. αλεύρι
  • 1 κσ. backing powder
  • 1/2 κτγ μαγειρική σόδα
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 1 φλ. γιαούρτι
  • 2 αυγά
  • 2/3 φλ. ζάχαρη μαύρη
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 4 κσ ηλιέλαιο
Γλάσο:
  • 2 κσ βούτυρο
  • 1/4 φλ ζάχαρη
  • 1/2 κτγ κανέλα

Πώς να τα φτιάξετε:

1. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το backing powder, τη σόδα και το αλάτι.

2. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύετε το γιαούρτι με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά και το ηλιέλαιο.

3. Ενώνετε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας απαλά μέχρι απλά να υγρανθούν τα στερεά υλικά. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει λεία!

4. Βάζετε το μείγμα στα ειδικά φορμάκια για muffins γεμίζοντάς τα μέχρι τα 2/3 της χωρητικότητάς τους.

5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 12-15 λεπτά.

6. Ενώ ψήνετε τα muffins, λιώνετε σε ένα μικρό μπολάκι το βούτυρο και σε ένα δεύτερο ενώνετε τη ζάχαρη με την κανέλα.

7. Αφού ψηθούν τα muffins τα βγάζετε και τα βουτάτε ενώ είναι ακόμη λίγο ζεστά πρώτα στο λιωμένο βούτυρο και μετά στο μείγμα ζάχαρη-κανέλα.


Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Τί; Μπισκότα με Τυρί... και Λεμόνι

Και ο καταιγισμός από λιχουδιές συνεχίζεται! Ενώ ψηνόταν το Christmas Cake βάλαμε με τα κορίτσια λίγο Tia Maria στον καφέ μας και πολλή αγάπη στις κουβέντες μας και αυτό φυσικά μας οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στο εξής συμπέρασμα: γιατί να καθόμαστε άπραγες 1 ώρα; δε φτιάχνουμε ακόμα κάτι;

Λίγο λοιπόν υλικά που περίσσεψαν από το Πειραγμένο Christmas Cake, λίγο τα λεμόνια που ξέμειναν από τα γιουβαρλάκια, λίγο το τί είχε η Μαίρη στο ψυγείο, λίγο το θεϊκό βιβλίο της Martha Stewart με τίτλο "Cookies: The Very Best Treats to Bake and to Share" (απλά γραμμένες υπέροχες συνταγές) και αμέτρητα "αυτό να φτιάξουμε ή το άλλο" μετά...

Μπισκότα με Τυρί και Λεμόνι

Τι θα χρειαστείτε (για 20 περίπου μπισκοτάκια):
  • 3 φλ. αλεύρι
  • 90γρ τυρί κρέμα
  • 200γρ βούτυρο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κτγ ξύσμα λεμονιού
  • 2 κσ. χυμός λεμονιού
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Πώς να τα φτιάξετε:

1. Σε μια κούπα κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύετε.

2. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με το τυρί μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.

3. Προσθέτετε στο μίξερ το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό και σιγά - σιγά το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι.

4. Βάζετε το μείγμα σε ένα κορνέ και με αυτό σχηματίζετε τα μπισκοτάκια.

5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 12 λεπτάκια ή όσο χρειαστεί για να χρυσαφίσουν οι άκριές τους.


Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

«Πειραγμένο» Christmas Cake


Κάθε χρόνο, 1-2 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, οι απανταχού νοικοκυρές της Κύπρου παραδοσιακά φτιάχνουν το κλασσικό Χριστουγεννιάτικο Κέικ, ένα κέικ παρόμοιο με το αγγλικό fruit cake - προφανώς ένα έθιμο κατάλοιπο της αγγλικής αποικιοκρατίας στην Κύπρο. Κάτι άφησαν κι αυτοί στο πέρασμά τους, καλό ή κακό εσείς θα κρίνετε! Το κέικ αυτό παραδοσιακά "ντύνεται" σε άσπρο γλάσο με αμυγδαλόπαστα και στολίζεται με μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια... από αγιοβασίλιδες μέχρι χιονανθρωπάκια.

Με κεντρικό θέμα αυτό το κέικ λοιπόν, γίνονται εκτεταμένες συζητήσεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα για τις διάφορες αναλογίες στη συνταγή, τα καταλληλότερα γλυκά του κουταλιού, παστά φρούτα και ξηρούς καρπούς και ακόμα πιο εκτεταμένες μετά τα Χριστούγεννα για το πιο είναι το καλύτερο, το πιο μυρωδάτο, το πιο ζουμερό, ή έστω το πιο ωραία στολισμένο. Φυσικά η κάθε μία "αντικειμενικά" πάντοτε υποστηρίζει ότι το δικό της είναι το καλύτερο!

Απ' όσες συζητήσεις έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η μετριόφρων θεία Γεωργία πάντοτε βρίσκει ότι της μαμάς μου είναι καλύτερο από το δικό της! Φυσικά η θεία Γεωργία μια χρονιά στο δικό της έβαλε αλάτι αντί για ζάχαρη και το κατάλαβε το πρωινό των Χριστουγέννων όταν το έκοψε για να δοκιμάσουμε με τον καφέ μας... Κατά τα άλλα όμως είναι πολύ καλή μαγείρισσα.

Πόσο καιρό όμως να φτιάχνουμε τα ίδια και τα ίδια κάθε Χριστούγεννα?? Τα τελευταία τρία χρόνια αποφάσισα να πάρω λίγο την κατάσταση στα χέρια μου. Διαμόρφωσα μια συνταγή της Nigella's και φτιάχνω ένα λίγο διαφορετικό κέικ το όποιο κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμα και του πιο δύσκολου "πελάτη". Ακόμα και αυτών που ισχυρίζονται ότι δεν τους αρέσει το Χριστουγεννιάτικο Κέικ! Και το καλύτερο είναι ότι δεν επιδέχεται συγκρίσεις αφού είναι τόσο διαφορετικό από τα άλλα! Έχει γεύση από συνδυασμό σοκολάτας, καφέ και πορτοκάλι! Με σύγκριση ή χωρίς όμως είναι "αντικειμενικά" το καλύτερο!...



Μιά - δυό βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα λοιπόν, το περασμένο Σάββατο, μαζευτήκαμε με τη Λίνα και τη Ζέτα και φτιάξαμε τρία, ένα για την καθεμιά! Η Λίνα θα το πάρει μέχρι και στην πατρίδα για να δοκιμαστεί και από τη Βόρεια Ελλάδα!

Υλικά:
300 γρ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο μίξερ
100 γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους ή αλεσμένους στο μίξερ
100 γρ. σταφιδες ξανθές
125 ml λικέρ καφέ (αν δεν έχετε διαλύστε στιγμιαίο καφέ σε νερό και λίγο κονιάκ)
1 ποτ. ζάχαρη μαύρη
1 ποτ. μέλι
χυμό και ξύσμα από δύο πορτοκάλια
4 κσ κακάο
1 κγ mixed spices
κανέλα (συνήθως δεν έχει το mixed spices)
2 μεγάλα αυγά κτυπημένα
1 ποτ. αλεύρι κοσκινισμένο
1/2 ποτ. αλεσμένο αμύγδαλο
1 κγ baking powder

Εκτέλεση:
1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα αλεσμένα ή ψιλοκομμένα φρούτα, το λικέρ καφέ, το χυμό από τα πορτοκάλια, το μέλι, τη ζάχαρη και το κακάο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά αναδεύοντας για να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα (10 περίπου λεπτά).
2. Αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να κρυώσει το μείγμα.
3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά και τα χτυπημένα αυγά.
4. Βάζουμε σε ανοιγόμενη φόρμα (20 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 60-90 λεπτά, αναλόγως φούρνου, μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι λίγο υγρό (δεν θέλουμε να στεγνώσει πολύ το κέικ).
5. Αφού κρυώσει μπορείτε να το διακοσμήσετε όπως θέλετε ή να το τυλίξετε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ώστε να διατηρηθεί (αν δε θα το καταναλώσετε άμεσα). Εμείς προς το παρόν διακοσμήσαμε μόνο ένα μικρούλικο χρησιμοποιώντας λευκή λιωμένη σοκολάτα με λίγη φρέσκα κρέμα, ζάχαρη άχνη και σοκολατένιες σταφίδες.

Υ.Γ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι αποξηραμένα φρούτα έχετε (π.χ. σύκα, βερίκοκα, κ.λπ.)

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Μαγειρεύουμε Ελληνικά... Γιουβαρλάκια

Η ελληνική κουζίνα είναι καθ'ορισμού η γευστικότερη. Τί κι αν δεν έχουμε πήξει στα εστιατόρια με αστέρια μισελίν. Ο λόγος είναι απλός, τα άστερια βρίσκονται στην κουζίνα της κάθε μιας από εμάς!

Έτσι η ιδέα της Λίλας μας βρήκε απόλυτα σύμφωνες και αποφασίσαμε να την υποστηρίξουμε με αυτή τη συνταγή. Γιουβαρλάκια, λοιπόν, το γευστικότερο χειμωνιάτικο γιορτινό πιάτο που μπορούσαμε να βρούμε. Θα βρει άνετα θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας ή στη θέση της αυγολέμονης σούπας για μετά την εκκλησία (ένα Κυπριακό έθιμο).

Υλικά:
Για τα κεφτεδάκια:
1 κιλό κιμά (μισό χοιρινό και μισό μοσχαρίσιο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα ρύζι νυχάκι
αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και αλεύρι

Για τη σούπα:
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μέτρια καρρότα τριμμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 ζωμό λαχανικών
ξύσμα ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο:
1/2 κούπα χυμό λεμόνι
2-3 αυγά
1 κσ corn flour
λίγο κρύο νερό

Εκτέλεση:
1. Φτιάχνουμε το μείγμα για τα κεφτεδάκια ανακατεύοντας όλα τα υλικά και με αυτό φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες τις οποίες αλευρώνουμε ελαφρά.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με τα καρρότα και το πράσο μαζί με να αχνιστούν. Πάνω από τα λαχανικά βάζουμε τα κεφτεδάκια που φτιάξαμε και τα γυρνάμε να αχνιστούν με τη σειρά τους και αυτά και από τις δύο πλευρές.

3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1.5 λίτρο νερό, το σέλινο, το ζωμό λαχανικών και το ξύσμα από λεμόνι και τα αφήνουμε να βράσουν για 40-50 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

4. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το κορν φλάουερ διαλυμένο σε 1κσ. κρύο νερό και σταδιακά ζωμό από τη σούπα.

5. Περιχύνουμε το αυγολέμονο, κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί παντού και σερβίρουμε!





Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Μπισκότα με Κάρδαμο... είναι σου λέω Βάλσαμο!


Εγώ και η ζαχαροπλαστική δεν έχουμε πολύ καλή σχέση. Προς Θεού δεν έχω τίποτα μαζί με την τέχνη της ακρίβειας του γραμμαρίου και του λεπτού ψησίματος, αλλά να καλέ... θα το έχετε καταλάβει ήδη... με τους δικούς της έχω το πρόβλημα... αυτόν το Βούτυρο και τη Ζάχαρη, μου κάθονται λίγο στο στομάχι. Το χειρότερο είναι ότι μου κάθονται πιο πολύ στην περιφέρεια και η Μεσογειατότητα μου δεν μπορεί να αντέξει άλλες καμπύλες...

Όπως και να'χει... χτες το βράδυ κάτσαμε και τα είπαμε ένα χεράκι με τους δικούς της.. Χριστούγεννα έρχονται και είπα να βάλω νερό στο κρασί μου και να συμφιλιωθούμε λιγάκι. Η αλήθεια είναι πως μεσολάβησε το Κάρδαμο που καθόταν στο ντουλάπι μου εδώ και καιρό. Τώρα όπως καταλαβαίνετε το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό λίγο περίεργο ή το αγαπάς ή δεν το αντέχεις - δεν υπάρχει happy medium!

Αν λοιπόν είστε σ'αυτούς που αγαπούν το κάρδαμο και θέλετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, τα πιο κάτω πρακτικά της συζήτησης (πείτε τα συνταγή) θα σας εκπλήξουν ευχαριστά... και το καλύτερο είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πετύχουν! Αν πάλι το βρίσκεται έντονο σαν μπαχαρικό, βάλτε κανέλα!


Danish Christmas Cookies

Τί θα χρειαστείτε (για 20 περίπου μπισκότα):
  • 1 φλ. αλεύρι ή όσο σηκώσει*
  • 1/2 φλ. βούτυρο (γύρω στα 110 γρ)
  • 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κτγ κάρδαμο αλεσμένο**
  • λίγο αλάτι

Πώς να τα φτιάξετε:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο για 5 λεπτά στους 150C.

2. Χωρίζετε τον κρόκο από το ασπράδι και κρατάτε και τα δύο.

3. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε το βούτυρο και τα τρίβετε μεταξύ τους μέχρι να γίνουν σαν τριμμένα ψίχουλα.

4. Προσθέτετε στο μπολ το ασπράδι από το αυγό, 1κτγ κάρδαμο (κρατάτε το υπόλοιπο για το γλάσο), τη ζάχαρη και μια τσιμπιά αλάτι. Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα (ή με τα χέρια σας δε θα πάθει τίποτα) μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία ζύμη.

5. Αλευρώνετε μια επιφάνεια, πλάθετε τη ζύμη σε πάχος 0.5 εκατοστού περίπου, κόβετε τα μπισκότα σας με χριστουγεννιάτικα φορμάκια (δεν έχω τέτοια φορμάκια γι'αυτό πήρα ένα φλιτζανάκι του καφέ και έκοβα με αυτό) και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί.

6. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε τον κρόκο, 1 κσ. ζάχαρη άχνη και το υπόλοιπο κάρδαμο και τα ανακατεύετε καλά. Με το μείγμα αυτό αλείφετε με ένα πινέλο την επιφάνεια των μπισκότων.

7. Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά*** ή μέχρι να χρυσαφίσουν στις άκριες.



Προσοχή!

* Η οριτζινάλε συνταγή έλεγε 1 φλιτζάνι αλλά σε μένα χρειάστηκε να βάλω παραπάνω... ίσως φταίει η συνταγή αλλά ίσως να φταίει και το αλεύρι μου.

** Έχετε κάρδαμο αλλά ολόκληρο τον καρπό; Πάρτε μαχαιράκι, σχίστε το φλοιό, βγάρτε τα σποράκια και αλέστε τα στο μπλέντερ με λίγη ζαχαρίτσα (ω ναι είχα πολύ όρεξη χτες βράδυ... ίσως να φταίει η ψευδοεφεδρίνη στο σιροπάκι του βήχα)

*** Πολύ αστέρι έπεσε! Λοιπόν η οριτζινάλε συνταγή και πάλι έλεγε 30 λεπτά αλλά ίσως λόγω μικρού μεγέθους των μπισκότων, ίσως λόγω φούρνου, εμένα χρειάστηκαν τουλάχιστον 10 λεπτά λιγότερο γι'αυτό έχετε το νού σας!


Θερμίδες: Περίπου 75kcal /μπισκότο (εντάξει δεν είναι και για χόρταση!)

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Τι είναι τραγανό με κόκκινες και πράσινες πινελιές και τρώγεται μετά μανίας?

Ιταλικά Μπισκόττι με Κράνμπερι και Φυστίκια Αιγίνης
Και ξεκινάμε τις χριστουγεννιάστικες συνταγές μας με ιταλικά μπισκόττι. Τα πράσινα φυστίκια αιγίνης και τα κόκκινα κράνμπερι συνδυάζονται υπέροχα σε ένα μπισκότο κατάλληλο για Χριστούγεννα. Είναι τόσο ωραία που σίγουρα αν τα δοκιμάσετε θα τα φτιάχνετε ολόχρονα!! (Η συνταγή είναι παραλλαγή συνταγής της γνωστής κας Μάρθας Στιούαρτ).

Υλικά
1 1/2 ποτ. αλεύρι
1 ποτ. καλαμποκάλευρο (corn-flour)
1/2 κ.γ. Baking Powder
λίγο αλάτι
6 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτ. ζάχαρη
2 αυγά
λίγο ξύσμα λεμόνι
1 ποτ. κομμένα φυστίκια αιγίνης (χαλεπιανά)
1 ποτ. αποξηραμένα κράνμπερι

Οδηγίες
1. Κοσκινίζετε το αλεύρι , το corn-flour, το Β.P. και το αλάτι.
2. Κτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο, αφράτο και ασπριδερό.
3. Προσθέτετε τα αυγά (ένα κάθε φορά).
4. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε όλο το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού.
5. Κτυπάτε μέχρι να γίνει σαν ζύμη και ανακατεύετε μέσα τα φυστίκια αιγίνης και τα κράνμπερι.
6. Φτιάχνετε με τη ζύμη ένα μακρόστενο "καρβέλι" και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ξεκινήσει να "σπάζει" από πάνω.
7. Αφήνετε να κρυώσει για 15-20 λεπτά και κόβετε διαγώνια σε φέτες (περίπου 1,5 εκ.).
8. Ξαναψήνετε για 15 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν και να κοκκινίσουν οι άκρες τους (όχι ολόκληρο το μπισκότο).

Να σημειώσουμε ότι το food-styling και η φωτογράφιση είναι της Λίνας!!!

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Ρεπορτάζ αγοράς: Η νοστιμιά βασίζεται στα υλικά, μην το ξεχνάτε!

Το προηγούμενο ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου επισκέφτηκα το delicatessen κατάστημα Ανεμόεσσα στο κέντρο της Λευκωσίας με αφορφή μια Πρόσκληση για πρωινό! Οι ιδιοκτήτες είχαν την ιδέα να διοργανώσουν για τους πελάτες τους ένα πλούσιο και γεμάτο γευστικές εκπλήξεις πρωινό γεύμα μέσα στο ανανεωμένο και πολύ γουστόζικο κατάστημά τους.



Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τυριά με σως χαρουπιού, καπνιστή λούτζα και χοιρομέρι, τραγανά κουλουράκια με έψημα, ροφήματα με βότανα και άλλα πολλά gourmet εδέσματα που δεν μπορούσες παρά να τα δοκιμάσεις και να τα ξαναδοκιμάσεις...

Στην Ανεμόεσσα μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακά, ποιοτικά προϊόντα της Κύπρου που μέσα από τον προσεγμένο και έξυπνο τρόπο διαλογής τους και συσκευασίας δίνουν την ευκαιρία σε επίδοξους γευσιγνώστες (και μη) να αξιοποιήσουν την παρόδοση και τις ρίζες της κυπριακής και ελληνικής κουζίνας μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ...

Σκέφτηκα, λοιπόν, να αγοράσω 4-5 ύλικα και με αυτά να κάνω μια συνταγή. Η όλη ιδέα ήταν να κρατήσω τις γεύσεις καθαρές ώτσε να αναδειχτεί η ποιότητα της πρώτης ύλης. Οι επιλογές που έκανα με οδήγησαν σε μια πολύ βασική παραδοσιακή συνταγή μακαρονάδας της υπαίθρου μας με μια μικρή προσωπική πινελιά. Δείτε, λοιπόν, τι προέκυψε από τη βόλτα μου το ωραίο εκείνο πρωινό.


Μακαρόνια από σπίτι, με σύβραση, ντομάτα και χαλούμι

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια χειροποίητα

500 γρ. ντοματοπολτό φρέσκο
2-3 κρεμμύδια
Χαλούμι (με το μάτι, όσο θέλετε)
1 κ.σ. πολτό μαύρης ελιάς
Θυμάρι, βασιλικό
Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε ζωμό σπιτικό (ό,τι γεύσης προτιμάτε) για 8-10’ το πολύ. Καλύτερα να είμαστε από πάνω από την κατσαρόλα και να τα προσέχουμε γιατί τα χειροποίητα ζυμαρικά βράζουν πιο γρήγορα (αναλόγως από το αλεύρι τους) και έτσι μπορεί στο τέλος να λιώσουν και να μην το καταλάβουμε.
2. Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το ζωμό που είναι γεμάτος άμυλο για να δέσουμε αργότερα την ντομάτα μας.
3. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο (ναι Ζέτα μου, μπόλικο!) και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μας τόσο όσο να αρχίσουν να γίνονται καφετιά (σύβραση).
4. Σε μια πιατέλα ρίχνουμε το μισό τριμμένο χαλούμι (έγω ήμουν φειδωλή επειδή φοβόμουν ότι ο ‘παράξενος’ άντρας μου που δεν τρώει ωμά τυριά και ιδιαίτερα λευκά, με επιμέρους ανεξήγητες εξαιρέσεις (π.χ. σπανικοτυρόπιτα), θα ξίνιζε τα μούτρα του. Τελικά έγλειψε το πιάτο...)
5. Ρίχνουμε τα ζεστά μακαρόνια ώστε να λιώσει το τυρί από κάτω και στη συνέχεια περιχύνουμε με τη σύβραση.
6. Στο μεταξύ σε μια άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει τον ντοματοπολτό, με τα μυρωδικά και λίγη ζάχαρη και λίγο από το ζωμό που κρατήσαμε και σιγοβράζουμε για 5’ το πολύ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Λίγο πριν το τέλος βάζουμε και τον πολτό ελιάς (η προσωπική πινελιά που σας έλεγα). Ο φόβος μου ήταν ότι μπορεί να πίκριζε η ντομάτα αλλά τελικά ήταν πολύ καλή επιλογή.
7. Περιχύνουμε τα μακαρόνια και με τη σάλτσα ντομάτας και τέλος πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο χαλούμι.

Bon appétit!

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Έχουν σοκολάτα, έχουν και μπανάνα...είναι μμμμμμμμμμμμμ!

Chocolate Banana Muffins

Η αλήθεια είναι ότι όταν διαβάζω συνταγές με πολλά υλικά και βήματα βαριέμαι. Στην περίπτωση όμως αυτή η διαδικασία είναι πανεύκολη και η επιτυχία εγγυημένη. Μυρίζουν υπέροχα και γίνονται ανάρπαστα ακόμη και 3 ημέρες μετά!
Δοκιμάστε τα!

Υλικά
¾ φλ. καρύδια (ελαφρώς ψημένα & κομματιασμένα στο γουδί)
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
120 γρ. ζάχαρη λευκή
¼ κ.γ σόδα μαγειρικής
¼ κ.γ μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ αλάτι
1 κ.γ κανέλα (ή κάποιο μείγμα μπαχαρικών για μπισκότα)
1 βανίλια
3 μέτρια αυγά ελαφρώς χτυπημένα
100 γρ. βούτυρο (ανάλατο), λιωμένο (οχι καυτό)
4 μπανάνες ώριμες και πολτοποιημένες
½ φλ. τρούφα σοκολάτας (ή οποιαδήποτε άλλη σοκολάτα κομματιασμένη)

Εκτέλεση
1) Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, τα καρύδια και την τρούφα.
2) Σε ένα μεσαίο μπωλ αναμειγνύουμε τον πουρέ μπανάνας, τα αυγά, το βούτυρο και τη βανίλια.
3) Με μια ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα (μπανάνες) στο στεγνό (αλεύρι) μέχρι απλά να αναμειχθούν (είναι σημαντικό να μην τα ανακατέψουμε πολύ).
4) Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες για muffins στις οποίες έχουμε τοποθετήσει τις ειδικές χάρτινες θήκες από το ΙΚΕΑ!
5) Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά (κάνουμε το τεστ οδοντογλυφίδας για να δούμε αν είναι έτοιμα).
6) Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε.











Υ.Γ.1 Αν τα απολαύσετε ζεστά, βάλτε και μια μπάλα παγωτό βανίλια στο πλάι...
Y.Γ.2 Δοκιμάστε αντί για καρύδια να βάλετε φουντούκια. Εγώ πάντως θα το κάνω στην επόμενη δόση.