Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Dream kitchens!

Το τελευταίο διάστημα αναλώνω αρκετό χρόνο και ενέργεια σχεδιάζοντας την ιδανική κουζίνα για το νέο μου σπίτι! Οι επιλογές απέραντες και τελικά που καταλήγω? Ακόμη πουθενά...είναι δύσκολο βλέπετε το 'ιδανικό' σε οποιαδήποτε μορφή του! Ειδικά για άτομα αναποφάσιστα όπως εμένα. Ένα ξέρω όμως: ιδανική είναι η κουζίνα από την οποία δεν θα θέλεις να βγεις...

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες που ξεχώρισα (mix and match style με ρετρό διάθεση) και μπορούν να εμπνεύσουν και εσάς. Η αναζήτηση ωστόσο συνεχίζεται! Θα σας ενημερώσω όταν τελικά το σχέδιο ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί.





















Κυριαρχία του άσπρου που δίνει αίσθηση φωτεινότητας και μινιμαλισμού ενώ η επιλογή του ξύλου σε πάγκους δημιουργεί μια ρουστίκ ατμόσφαιρα.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τσιπόπιττα...

Η τσιπόπιττα (με δύο τ!) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της κυπριακής κουζίνας και όπως όλα τα κυπριακά εδέσματα, η επιτυχία τους μπορεί να σε αναδείξει ως την τρανότερη μαγείρισσα της περιοχής. Τη θεία τη Γεωργία που μπέρδεψε το αλάτι με τη ζάχαρη στο Christmas Cake τη θυμάστε; Ε η πάντοτε πετυχημένη τσιπόπιττα της είναι η τρανταχτή απόδειξη των πραγματικών της ικανοτήτων.
Παρέα με τη θεία Γεωργία, λοιπόν, τραβήξαμε ψηλά τα μανίκια μας και φτιάξαμε τη σπεσιαλιτέ της. Η τσιπόπιττα φτιάχνεται ουσιαστικά με την τσίπα του γάλακτος. Η τσίπα για όσους δε γνωρίζουν, είναι το βούτυρο που βγαίνει από το πρόβειο γάλα.
Υλικά Ζύμης:
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
1 ποτήρι φυστικέλαιο
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει

Υλικά Γέμισης:
200 γραμ. βούτυρο ανάλατο ζαχαροπλαστικής (πρόβειο βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου ή αν έχουμε 200 γρ. τσίπα γάλακτος
200 ml φρέσκια κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
ροδόνερο
κανέλα

Υλικά για Σιρόπι:
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
λίγο ροδόνερο
χυμό μισού λεμονιού
ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:
1. Φτιάχνουμε τη ζύμη είτε στο χέρι είτε στο μίξερ. Για να τη φτιάξουμε, σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε το λάδι και ριζιάζουμε για λίγο. Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και να είναι σχετικά σκληρή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι και τη γέμιση.


2. Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση κτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί.


4. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και τα ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη. Αλείφουμε κάθε φύλλο με τη γέμιση και στρίβουμε το φύλλο σε ρολό όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Το τυλίγουμε στο κέντρο του ταψιού και συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί.


5. Αλείφουμε την πίτα με λίγη από τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

6. Περιχύνουμε με το σιρόπι την πίτα μόλις βγει από τον φούρνο και την αφήνουμε να το απορροφήσει.

Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάξαμε και λίγα πουρέκκια με αναρή τα οποία εξαφανίστηκαν με το που βγήκαν από το τηγάνι και έμεινα μόνο με τη φωτογραφία τους πριν το μαγείρεμα. Για το γλυκό αυτό αφήστε τους θερμιδομετρές στο πλάι... Θα σας αποτρέψουν από το να το απολαύσετε χωρίς τύψεις...

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Σαλάτα με καρότο και φρέσκο κόλιανδρο

Όπως είπε και η Ζέτα στην προηγούμενη ανάρτηση, είναι καιρός για να απαλλαγούμε από τα κιλάκια που ήρθαν με τις γιορτές ή απλά να μαζευτούμε λίγο για να χωρέσουμε στο τζήν των φοιτητικών μας χρόνων (λέμε τώρα). Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος μας ομορφαίνει μεν, όμως για αντάλλαγμα παίρνει μαζί του το αυθαίρετο δικαίωμα για κρεπάλες. Έτσι λοιπόν, απαντούμε στις κρεπάλες με μια νόστιμη και κάπως διαφορετική σαλάτα.

Υλικά:
2 μέτρια καρότα τριμμένα στο χονδρό τρίφτη
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
1/2 κόκκινη πιπεριά καυτερή (ή και ολόκληρη για τους τολμηρούς)
μικρό κομματάκι τζίντερ τριμμένο
2 φέτες προσούτο ψιλοκομμένες (μπορεί να παραληφθεί)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
αλάτι

Εκτέλεση:
Απλά τα πράγματα: ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ και βάζουμε λάδι, ξύδι και αλάτι αναλόγως γούστου. Η σαλάτα είναι έτοιμη!

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αλμυρό Cheesecake

Εμπνευσμένες από μια συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη που είδαμε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ ΄Σεφ στον Αέρα' δοκιμάσαμε να κάνουμε ένα αλμυρό cheesecake και να το αποτέλεσμα:

Υλικά:
Για τη βάση: 4 κρητικά παξιμάδια (κουκουβάγιες) τριμμένα στο multi, 1/2 ποτ. καρύδια, 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση: 300 γρ. τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφια), 1 ποτ. γιαούρτι, 150 γρ. φέτα, 1/2 ποτ. φρέσκια κρέμα
Για το toppping: 20-30 ντοματίνια, 1 μεγάλο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι, αλάτι, πιπέρι, φύλλα βασιλικού, 2 κουταλιές χαρουπόμελο & μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το χοντροκομμένο καρύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα δεύτερο μπολ ενώνουμε τα υλικά για την αλμυρή κρέμα.

Παίρνουμε ένα μεγάλο στεφάνι [τσέρκι] του τσιζ κέικ και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Φτιάχνουμε στη βάση ένα στρώμα από το μείγμα του παξιμαδιού και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να κάτσει. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2-3 εκ. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα των τυριών και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν για 30 λεπτά.

Σε ένα πυρίμαχο σκέυος βάζουμε τα υλικά για το topping ντομάτας και το ψήνουμε στο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία να καραμελώσει (30-40 λεπτά).

Ξεφορμάρουμε το τσιζ κέικ, περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με ψιλοκκομένο βασιλικό ή θυμάρι.

Bon Appétit!

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Και Μουσακάς και Light γίνεται;

Καλή χρονιά είπαμε; Δεν είπαμε! Καλή μας Χρονιά λοιπόν! Όσα μας στέρησε ο παλιός να μας τα φέρει ο καινούργιος!

Βγάλαμε τα γιορτινά μας όπως προσέξατε... μήπως είναι καιρός να βγάλουμε και τα κιλάκια που πήραμε τις γιορτές;;; Υπάρχουν φυσικά κάποιοι εκνευριστικά αδύνατοι που όσο κι αν χλαπάκιασαν δεν πήραν γραμμάριο. Εμείς όμως που το ταλέντο το έχουμε στη φωνή και όχι στο σώμα μήπως να μαζευτούμε λιγάκι;

Το να μαζευτούμε λιγάκι δε σημαίνει φυσικά να πεινάσουμε ούτε να τρώμε νερόβραστα σκέτα κολοκυθάκια. Σημαίνει καλός προγραμματισμός και προσεχτική επιλογή υλικών και τρόπου μαγειρέματος. Και έτσι μέχρι κι ο μουσακάς γίνεται light! Ένας μουσακάς τόσο ελαφρύς και εύγευστος ταυτόχρονα που δε θα το πιστεύετε!!!


Kαι Μουσακάς Kαι Light!


Τί θα χρειαστείτε (για 4 - 6 άτομα):
- 500γρ κιμά χοιρινό
- 3 κολοκύθια
- 3 μελιτζάνες
- 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή ντοματοχυμό
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Για την μπεσαμέλ:
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 3. κ.σ. μαργαρίνη
- 3 ποτ. γάλα 0%
- 2 κ.σ. αναρή ξερή τρίμμα



Πώς να το φτιάξετε:

1. Κόβετε τις μελιντζάνες και τα κολοκύθια κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες (περίπου 0.5 εκατοστό) και τις ψήνετε σε μια τοστιέρα για 5-10 λεπτά ή στο γκριλ 5 λεπτά η κάθε πλευρά τους.

2. Σε μια κ.σ. ελαιόλαδο (ίσα να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας ακούς Λίνα;) τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τον κιμά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες ή τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και κανέλα και τα αφήνουμε μέχρι να τραβήσει ο κιμάς σχεδόν όλη τη σάλτσα.

3. Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει (όχι να κάψει), προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να τσιγαριστεί λίγο. Στη συνέχε
ια προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συχνά. Αφού πήξει προσθέτουμε στην κρέμα τη μισή τριμμένη αναρή.

4. Λαδώνουμε τον πάτο ενός μικρού ορθογώνιου πυρέξ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ακολουθούμε την κλασσική μέθοδο συναρμολόγησης: στρώση μελιτζάνες, στρώση κολοκυθάκια, λίγη κρέμα για την ένωση, κιμάς, στρώση μελιτζάνες, στρώση κολοκυθάκια, λίγη κρέμα για την ένωση, κιμάς, όση κρέμα περίσσεψε και την αναρή από πάνω.

5. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 C μέχρι να κοκκινίσει από πάνω η μπεσαμέλ μας (15-20 λεπτά).

Drum-rolls please...μια συμβατική μερίδα μουσακά είναι γύρω στις 650 - 700 Kcal... αυτός όμως είναι.....drum-rolls....τουτουτουρουτού:

Θερμίδες: 375 Kcal η μεγάλη μερίδα (για 4 άτομα) / 250 Kcal η μικρή μερίδα (για 6 άτομα)