Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Αλμυρό Cheesecake

Εμπνευσμένες από μια συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη που είδαμε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ ΄Σεφ στον Αέρα' δοκιμάσαμε να κάνουμε ένα αλμυρό cheesecake και να το αποτέλεσμα:

Υλικά:
Για τη βάση: 4 κρητικά παξιμάδια (κουκουβάγιες) τριμμένα στο multi, 1/2 ποτ. καρύδια, 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση: 300 γρ. τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφια), 1 ποτ. γιαούρτι, 150 γρ. φέτα, 1/2 ποτ. φρέσκια κρέμα
Για το toppping: 20-30 ντοματίνια, 1 μεγάλο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι, αλάτι, πιπέρι, φύλλα βασιλικού, 2 κουταλιές χαρουπόμελο & μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το χοντροκομμένο καρύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα δεύτερο μπολ ενώνουμε τα υλικά για την αλμυρή κρέμα.

Παίρνουμε ένα μεγάλο στεφάνι [τσέρκι] του τσιζ κέικ και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Φτιάχνουμε στη βάση ένα στρώμα από το μείγμα του παξιμαδιού και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να κάτσει. Το πάχος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2-3 εκ. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα των τυριών και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν για 30 λεπτά.

Σε ένα πυρίμαχο σκέυος βάζουμε τα υλικά για το topping ντομάτας και το ψήνουμε στο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία να καραμελώσει (30-40 λεπτά).

Ξεφορμάρουμε το τσιζ κέικ, περιχύνουμε με την σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με ψιλοκκομένο βασιλικό ή θυμάρι.

Bon Appétit!

9 σχόλια:

  1. Λοιπόν, αυτό το τσιζκέικ το έφτιαξε πρόσφατα η ανηψούλα μου (ετων 16) και μου άρεσε πολύ.
    Αυτή βέβαια το λεγε τάρτα με ντοματίνια, αλλά φαντάζομαι το ίδιο είναι, είχα μια βάση από παξιμάδια, μια κρέμα με τυρί και πολλά ντοματίνια στην κορυφή με μια ντοματένια σως.
    Πραγματικά πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαίρη πολύ ωραίο!
    Κάποια σχετική συνταγή είχα διαβάσει σε κάποιο περιοδικό, που πρότεινε για την βάση κράκερς. Το έκανα και ήταν πολύ αλμυρό. Η πρόταση που κάνεις με τις κουκουβάγιες είναι πολύ καλύτερο γιατί η βάση θα είναι πιο νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι υπέροχο!!
    Φτιάχνω κάτι παρόμοιο με σολομό...
    Μπράβο Μαιρούλα, καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακρως ανατρεπτικό.
    Ηδη νιώθω την γεύση του.Μπαίνει στα υπόψιν!(τετοιες συνταγες δεν τις ξεχνώ)
    Καλημέρααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Ένα μικρό tip: προσοχή στο λάδι που βάζουμε για τη βάση γιατί μπορεί να καταλήξει πολύ λαδερή, το μισό ποτήρι που προτείνουμε είναι το μέγιστο που μπορεί να τραβήξει το παξημάδι.
    @ Δάφνη πες μας περισσότερα για την τάρτα με το σολωμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ πρωτότυπο! Φαντάζομαι θα είναι και νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίνα μου δες αν θέλεις στο link που σου γράφω, για το Αλμυρό Cheesecake με σολομό.
    http://www.aromadafnis.gr/?p=653
    Αξίζει να το δοκιμάσεις, ευχαριστώ πολύ!!!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι τέλεια ιδέα!!

    το cheesecake είναι το αγαπημένο μου γλυκό και μόνο που τοσκετφτομαι και σε αλμυρο τρελλαινομαι...μμμ

    αργησα λιγακι καποιους μήνες βεβαια να σου γραψω σχόλιο αλλα τώρα το είδα και μου άρεσε πολύ η ιδέα θα την εφαρμόσω και θα σου γραψω και πάλι πόσο πολύ μας άρεσε!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή