Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Coq au vin de la campagne cypriote!!!


Σύνοδος 3η.

Φαγώθηκε η Ζέτα να μαγειρέψουμε κανένα πιάτο με κρέας να χαρεί το στομαχάκι μας γιατί τελευταία το ρίξαμε στα επιδόρπια. Βέβαια, η εισήγησή της δεν ήταν τυχαία αφού είχε κατά νου τι ακριβώς ήθελε να μαγειρέψουμε … έτσι θυμήθηκε οut of the blue μια εκδρομή που πήγε στο Καρπενήσι όταν ήταν φοιτήτρια (ωραία χρόνια!) και έφαγε κόκορα με χυλοπίτες και από τότε της έμεινε απωθημένο καθώς δεν αξιώθηκε κανείς να της το ξαναμαγειρέψει! Κόκορας it is then.gr!

Ο τίτλος μας παραπέμπει κατ’ ευφημισμό και μόνο στη γαλλική κουζίνα καθώς εμείς μαγειρέψαμε τον κόκορά μας με την κλασική ελληνική συνταγή! Κάποια στιγμή θα κάνουμε και την αυθεντική γαλλική συνταγή, έτσι για να έχουμε να συγκρίνουμε...

Κόκορας αλανιάρικος (και μεθυσμένος) με χυλοπίτες!
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος στο μάτι: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος στο φούρνο: 20 λεπτά
Μερίδες: 5

Υλικά:

• 1/2 κόκορας 1.300 γραμμάρια
• 1 ποτήρι κρασί μαυροδάφνη (και λίγο παραπάνω!)
• 4 κουταλιές ελαιόλαδο (να γεμίσει τον πάτο της κατσαρόλας)
• 500 ml νερό
• 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα και λιωμένα
• 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
• 3 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 κουταλάκι γλυκού χοντρό αλάτι
• λίγο κανονικό αλάτι και πιπέρι
• 2 δαφνόφυλλα
• 1 ξύλο κανέλας
• 5-6 κόκκους μπαχάρι & γαρύφαλλο
• Λίγο αλεύρι
• ½ κιλό χυλοπίτες
• Αναρή ή κεφαλοτύρι(προαιρετικά)

Εκτέλεση:

- Πλένουμε τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες και τον στραγγίζουμε.

- Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε τον ελαφρώς αλευρωμένο κόκορα και από τις δύο πλευρές. Τον βγάζουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σωτάρουμε να μαλακώσουν λίγο (να ‘ιδρώσουν’ που λένε και στο Master Chef!).

- Ξαναβάζουμε τον κόκορα και αφού προσθέσουμε τα μπαχαρικά σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

- Όταν το κρέας είναι έτοιμο το βγάζουμε από την κατσαρόλα και σουρώνουμε αν θέλουμε το ζουμάκι (για παν ενδεχόμενο π.χ κανένα κοκαλάκι, μπαχαρικά κ.λπ.). Εμείς βαρεθήκαμε και δεν το κάναμε πάντως... άσε που από το σουρωτήρι δύσκολα περνάει όλη η νοστιμιά (λέγε με κρεμμυδάκι-ντοματάκι).

- Προθερμαίνουμε το φούρνο και ρίχνουμε σε ένα ταψί τον κόκορα το ζουμάκι και τις χυλοπίτες και προσθέτουμε λίγο νεράκι αν χρειάζεται (ζεστό για να μην αλλάξουμε τη θερμοκρασία του κρέατος) και ψήνουμε για άλλα είκοσι λεπτά.

- Προσθέτουμε τριμμένη αναρή ή κεφαλοτύρι ή τίποτα για τους περίεργους που δεν τρώνε τυριά...


ΥΓ.1 Είχαμε όρεξη χθες και κάναμε και σαλάτα και γλυκό, θα σας πω περισσότερα αύριο!
ΥΓ.2 For the record: Η Μαίρη το έπαιζε άρρωστη και δε βοήθησε καθόλου (άντε, ελάχιστα στο πλύσιμο των πιάτων) και αφού έφαγε καλά καλά τον κόκορα την πήρε ο ύπνος και στον καναπέ...Η Ζέτα, όμως, έδωσε ρέστα! Έτσι για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις (π.χ. φυγόπονη κ.λπ.!!!!!!!!)

Bon Appétit

3 σχόλια:

  1. Τώρα που αποκαταστήθηκε η φήμη μου μπορώ επιτέλους να βροντοφωνάξω:
    ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΔΕ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΟΥΤΕ Η ΓΙΑΓΙΑ!
    Πραγματικά τέλειος ο κόκορας! Ζεστό σπιτικό φαγάκι! Μόνο που το θυμάμαι μου τρέχουνε τα σάλια! Φτιάξτε το αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο κορίτσια. Καλορίζικο το blog σας και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά που κάνετε. Είμαι σε μια περίοδο που πνίγομαι αυτή την εποχή αλλά θα σας παρακολουθώ αργότερα μόλις ξελασπώσω λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thanks Ivy! Να'σαι καλά και να μας έρχεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή