Λεμόνι, ένα από τα βασικότερα υλικά στη μαγειρική και ειδικότερα την κυπριακή όπου σχεδόν τα πάντα συνοδεύονται με λεμόνι. Κάθε σπίτι και μια λεμονιά, πολλές φορές και περισσότερες, όπως στη δική μας περίπτωση. Αυτή την εποχή οι λεμονιές μας είναι φορτωμένες ωραιότατα βιολογικά λεμόνια. Φτιάξαμε, λοιπόν, λεμονάδα. Είναι πολύ εύκολο να γίνει και ένας έξυπνος τρόπος κατανάλωσης λεμονιών (αν έχετε πολλά).
Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011
Μπισκότα Αλμυρά & Light!
Για μένα η μεγαλύτερη δυσκολία στο να ελέγχω το βάρος μου είναι τα τσιμπολογήματα στο γραφείο. Μια κερνάει ο ένας, μια ο άλλος, μια σε πιάνει η πείνα και το μόνο που υπάρχει στο ντουλάπι είναι double chocolate chip cookies... δε βρίσκεις ησυχία! Η μόνη λύση είναι να φέρνεις πάντα μαζί σου τοστάκι από το σπίτι που μια χαρά σε κρατάει... ή μήπως όχι;
Μήπως έχετε κι εσείς βαρεθεί το τοστάκι; Μήπως ζηλεύετε λιγάκι που η διπλανή καταβροχθίζει τα τυροπιτάκια σαν μυρμιγκοφάγος; Αν ψάχνετε κάτι το διαφορετικό που και να σας γεμίζει και να είναι ελαφρύ και πάνω απ' όλα να ικανοποιεί τις γευστικές απαιτήσεις του ουρανίσκου σας, σας έχω τη λύση! Μια κατά τα άλλα κλασσική συνταγή, με λίγες μικρές αλλαγές που κάνουν τεράστια διαφορά στις θερμίδες χωρίς να υποβαθμίζουν τη γεύση!
Τα έφτιαξα και τα πήγα στο γραφείο για να μου βρίσκονται τις δύσκολες ώρες... άντεξαν μόνο δυό ώρες και μετά εξαφανίστηκαν! Έμεινε μόνο ένα - αυτό της ντροπής που λέμε εδώ στα μέρη μας. Ποιάς ντροπής δηλαδή που οι συνάδελφοι δεν ντράπηκαν καθόλου να τα δοκιμάσουν και μια και δύο και τρεις φορές και βάλε...
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011
Μπαχαρικά, Αρώματα, Καμώματα...

Μπαχάρια... και μόνο η λέξη σε ταξιδεύει σε ανοιχτές αγορές της ανατολής που η μυρωδιά της κανέλας σμίγει με το μοσχοκάρφι, για να δώσουν μετά τη θέση τους στο βασιλικό και στο θυμάρι. Το φαγητό είναι η ηδονή και σ'αυτή τα μπαχαρικά είναι η πολυτέλεια, η βαθιά γνώση της γεύσης, η μαγκιά με μόνο δύο κόκκους να μαγεύεις αυτούς που σερβίρεις.
Κάποιοι λένε πως τα μπαχάρια καλύπτουν την άσχημη μυρωδιά που μπορεί να έχει το κρέας και άλλοι ότι βελτιώνουν τη γεύση. Το μόνο σίγουρο είναι πως η χρήση τους επιβίωσε τις κακουχίες ολάκερων πολέμων που στην τελική έγιναν μόνο και μόνο για την πάρτυ τους.Ο Γότθος Αλάριχος, όταν πολιόρκησε τη Ρώμη το 408 μ.Χ., ζήτησε ως λύτρα διάφορα πολύτιμα μέταλλα και 3000 κιλά πιπεριού. Στη μεσαιωνική Αγγλία, τα μέλη της συντεχνίας "Peppers" (Πιπέρια) που ιδρύθηκε το 1180, ήταν υπεύθυνοι για τον καθορισμό και την επιβολή προτύπων ποιότητας στα μπαχαρικά. Το 1373 οι Pepperers, έχοντας ενώσει τις δυνάμεις τους με τους Spicers, μετονομάστηκαν σε Grossers (Παντοπώλες). Οι Grossers σύντομα ανέλαβαν την ευθύνη για τη διασφάλιση της καθαρότητας των μπαχαρικών που πωλούνται, μια διαδικασία που ονομάστηκε garbling (από το Αραβικό gharbala, που σημαίνει να κοσκινίζω ή επιλέγω).
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)