Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Από burger Ξέρουν... Από Cake τί Ξέρουν;

Ο λόγος φυσικά για τα αμερικανάκια που το μόνο που ξέρουν στα σίγουρα είναι να τρώνε σε ποσότητα. Είναι όμως και το Έθνος του Γρήγορου Φαγητού, ένα Fast Food Nation με τα όλα του (για όσους βαριούνται τα βιβλία και η ταινία έχει ενδιαφέρουσα οπτική ματιά)! Άρα, το πότε το γυρνάνε το μπιφτέκι το ξέρουν με μαθηματική ακρίβεια, από γλυκά όμως; Πέρα από αστυνομικά ντόνατς και βιομηχανοποιημένα μπισκότα, έχουν γευτεί σπιτικά γλυκά της γιαγιάς;

Η απάντηση είναι ναι. Τρανταχτό ναι! Σας φαίνεται περίεργο; κι όμως υπάρχουν παραδοσιακά αμερικάνικα σπιτικά γλυκά τόσο υπέροχα που σε ξαφνιάζει η προέλευσή τους. Ένα από αυτά είναι το κέικ των αγγέλων (Angel Food Cake), το παραδεισένιο / παραδοσιακό κέικ των απανταχού yankees. Εμείς φυσικά είχαμε να καλύψουμε κι ένα άλλο μεγάλο γεγονός γι'αυτό δεν αρκεστήκαμε στην απλή συνταγή. Είναι απίστευτα ελαφρύ, κάτι μεταξύ cake και marshmallow...

Angel Food Cake

Τί θα χρειαστείτε:

Υλικά για κέικ:
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1.5 φλ ζάχαρη άχνη
  • 10 ασπράδια
  • 1 κτγ χυμό λεμόνι
  • 1 κτγ βανίλια

Υλικά για τη γέμιση και το γλάσο:
  • 500 μλ φρέσκα κρέμα
  • 4 κγ κακάο
  • 4κγ ζάχαρη άχνη

Πώς να το φτιάξετε:

1. Κοσκινίζετε το αλεύρι με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια και το κρατάτε παράμερα.

2. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν, προσθέτετε το χυμό λεμόνι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει μαρέγκα.

3. Προσθέτετε στη μαρέγκα τη μισή ζάχαρη και ξαναχτυπάτε μέχρι να γίνει λεία.

4. Στη συνέχεια ξανακοσκινίζετε πάνω από τη μαρέγκα το μείγμα αλεύρι-ζάχαρη-βανίλια που είχατε κρατήσει μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια της και "διπλώνετε" το μείγμα μέσα στη μαρέγκα. Επαναλαμβάνετε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το μείγμα.

5. Μεταφέρετε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30 λεπτά.

6. Αφού ψηθεί το αναποδογυρίζετε και το αφήνετε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.

Αυτή είναι η κλασική απλή μορφή του κέικ. Δεν τελειώσαμε όμως εδώ έτσι; Έχουμε ένα γλάσο κι ένα μεγάλο γεγονός να καλύψουμε!

Για το γλασάρισμα:

1. Χτυπάμε όλα τα υλικά του γλάσου μαζί μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη κρέμα.

2. Με μία κλωστή (ή με ένα μαχαίρι αν δεν έχετε όρεξη για πειράματα) μοιράζουμε στη μέση το κέικ και αφαιρούμε από το κάτω μέρος λίγη από τη ψύχα (δικαιούμαστε να τη φάμε).

3. Στο βαθούλωμα που δημιουργείται προσθέτουμε μια στρώση γλάσο και κλείνουμε από πάνω με το υπόλοιπο μισό του κέικ.

4. Με το γλάσο που απομένει καλύπτουμε όλο το υπόλοιπο κέικ, ρίχνουμε από πάνω τριμμένη κουβερτούρα το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το πάρουν μυρωδιά οι υπόλοιποι και να το εξαφανίσουν...


Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς στην κρέμα ή να το φτιάξετε με άσπρη κρέμα μαρμελάδα και φρούτα...Κι επειδή τα καλά κορίτσια πάνε στον Παράδεισο αλλά τα κακά κορίτσια παν παντού, στο μέλλον επιφυλασσόμαστε και για την ετοιμασία του Kείκ του Διαβόλου (Devil's chocolate cake)...

5 σχόλια:

  1. Περίεργη συνατγή και εγω είμαι πολύ περίεργη να δοκιμάσω αυτό το κέικ! Μπράβο Ζέτα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παίρνω κομματάκι για τον καφέ! δεν το συζητώ !!!

    γεια στα χεράκια σου


    καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό.....μπράβο Ζέτα!!!
    Καλημέρα σε όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή είσαι ρε Ζετούλα, σε βοηθήσαμε να το φτιάξεις για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου και δεν μας κράτησες ούτε ένα κομματάκι για δείγμα...να το ξαναφτιάξεις, λοιπόν, αυτή τη φορά με άσπρη κρέμα από έξω και να μας καλέσεις για καφέ (θέλουμε το καλό σερβίτσιο!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν βλεπω τετοια λαχταριστα γλυκά τρελαινομαι!Ειμαι αρκετη ωρα εδω και απλά το χαζευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή