Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

When life gives you lemons make lemonade και όχι μόνο...

Λεμόνι, ένα από τα βασικότερα υλικά στη μαγειρική και ειδικότερα την κυπριακή όπου σχεδόν τα πάντα συνοδεύονται με λεμόνι. Κάθε σπίτι και μια λεμονιά, πολλές φορές και περισσότερες, όπως στη δική μας περίπτωση. Αυτή την εποχή οι λεμονιές μας είναι φορτωμένες ωραιότατα βιολογικά λεμόνια. Φτιάξαμε, λοιπόν, λεμονάδα. Είναι πολύ εύκολο να γίνει και ένας έξυπνος τρόπος κατανάλωσης λεμονιών (αν έχετε πολλά).


Υλικά:

6 ποτ. ζάχαρη
1 ποτ. νερό
5 1/2 ποτ. φρέσκο χυμό λεμόνι

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να διαλυθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο - λίγο το χυμό λεμόνι ανακατεύοντας καλά. Η λεμονάδα είναι έτοιμη. Τόσο απλά! Τη μεταφέρουμε σε καθαρά μπουκάλια.

Οι αναλογίες μπορούν να αλλάξουν αναλόγως του πως προτιμάτε τη λεμονάδα σας, πιο ξινή ή πιο γλυκιά, αυξάνοντας ή να μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης.

Για να ετοιμάσουμε το ρόφημα, βάζουμε λίγη ποσότητα λεμονάδας και αραιώνουμε με νερό. Περίπου 1 μέρος λεμονάδας και 8 μέρη νερό.


Μυστικά με Άρωμα Λεμόνι:

Οι ιδιότητες της γεύσης των λεμονιών στο φαγητό είναι γνωστές σε όλους μας. Ωστόσο, η χρησιμότητα του λεμονιού γενικότερα στο νοικοκυριό μας συχνά παραβλέπεται. Προσωπικά, προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο το δυνατό λιγότερα καθαριστικά μιας και φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας μπορούν άνετα να πάρουν τη θέση τους και είναι σίγουρα πιο οικολογικά και κατ'επέκταση καλύτερα για την υγεία μας.

Για παράδειγμα ο χυμός λεμόνι και το ξύδι έχουν πολύ χαμηλό pH και έτσι μπορούν να διαλύσουν αρκετούς λεκέδες. Σας βεβαιώνω λοιπόν ότι το λεμόνι, το ξύδι και το αλάτι κάνουν εξίσου καλή δουλειά με τα χημικά καθαριστικά (σας μιλάει η χημικός τώρα!). Πιθανόν να το ξέρετε ήδη αλλά ο χυμός λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εξής:
  • Καθάρισμα των stainless steel κατσαρόλων, μαχαιριών και νεροχύτη (φτιάχνουμε μια πάστα με μείγμα χυμού λεμονιού και αλατιού). Εξαιρετική δουλεία γίνεται και σε χάλκινα σκεύη.
  • Αφαίρεση λεκέδων από μελάνι στα ρούχα μας.
  • Εξαφάνιση μυρωδιών από κρεμμύδι, σκόρδο κ.λπ. από το ξύλο κοπής.
  • Αφαίρεση λεκέδων από κόκκινα φρούτα στα χέρια μας.
Και οι χρήσεις του δεν περιορίζονται στο νοικοκυριό, αλλά επεκτείνονται και ως αντισηπτικό, στη βελτίωση του δέρματός μας και της υγείας μας. Αλλά μιας και δεν είμαι γιατρός δεν μπορώ να επεκταθώ. Ζέτα έχεις να μας πεις κάτι για τις ιδιότητες και το ρόλο του λεμονιού στη διατροφή μας???

Ακόμη, το χυμό από λεμόνι μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε σε παγοθήκες μιας χρήσεως στο καταψύκτη για να έχουμε και το καλοκαίρι φρέσκο χυμό για το φαγητό μας.

5 σχόλια:

  1. Με το λεμονάκι έχω σχέση πάθους, κάθε χρόνο φτιάχνουμε τις δικές μας λεμονάδες!
    Πολύ χρήσιμες και οι υπόλοιπες πληροφορίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει πάρα πολύ καιρό να φτιάξω λεμονάδα. Λατρεύω το λεμόνι σε όλες του τις μορφές, χυμό, ξύσμα, φλουδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα θα πω μόνο: είχα σιαλόρροια όσο διάβαζα αυτό το ποστ και όταν είδα τη λεμονάδα ήθελα απεγνωσμένα μια κανάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένος χυμός λεμόνι. Ξινούτσικος είναι ό,τι πρέπει! Και αντιοξειδωτικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή