Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ριζότο Λεμόνι και Αρωματισμένο Φιλέτο Ψαριού

Η Λίνα με τον υπέρμετρο ενθουσιασμό της για τη δημιουργία του μπλογκ επέβαλε την πρώτη συνάντηση συνόδου καθώς και τις συνταγές. Αυτή η σύνοδος βρήκε τις άλλες απροετοίμαστες. Έτσι οι άλλες κάθησαν, ήπιαν το κρασάκι τους και περίμεναν οδηγίες. Η σύνοδος κορυφής περιλάμβανε ριζότο λεμόνι και αρωματισμένο φιλέτο ψαριού. Η συνταγή για το ριζότο αποτελεί έμπνευση της Λίνας ενώ η συνταγή για το ψάρι είναι από το βιβλίο του Hugh Fearnley "River Cottage". Περισσότερες πληροφορίες για το ριζότο (παραδοσιακά ιταλικό φαγητό με ρύζι) μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υλικά (για 4 άτομα):
1 ½ φλυτζάνι ρύζι arborio
νερό περίπου 1 λίτρο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 πράσο μέτριο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί (ξηρό)
1 λεμόνι μεγάλο & ζουμερό και το ξύσμα του
φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (ποσότητα αναλόγως γούστου)
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:
1. Βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό σκεύος και το αφήνουμε να ζεσταθεί (όχι να καεί!).
2. Βάζουμε το κρεμμύδι και μετά από λίγο και το πράσο και τα αχνίζουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.

3. Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα το νερό να βράζει μαζί με 1 κύβο κότας / βοδινού / λαχανικών (ό,τι προτιμάτε)
4. Στη συνέχεια βάζουμε στο μείγμα και το ρύζι και το ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να γίνει και αυτό διάφανο.
5. Ρίχνουμε το μισό από το ξύσμα λεμονιού και στη συνέχεια το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
6. Σταδιακά αρχίζουμε να μεταφέρουμε στο ριζότο με μια κουτάλα το ζωμό που έχουμε ετοιμάσει. Κάθε φορά βάζουμε τόσο ζωμό ώστε να καλύπτει το ρύζι και αφού το απορροφήσει τότε επαναλαμβάνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι στο επιθυμητό επίπεδο (περίπου 18-20 λεπτά).
7. Λίγο πριν τελειώσουμε ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι, το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και παρμεζάνα όση επιθυμούμε ώστε να γίνει το ριζότο κρεμμώδες. Επίσης, μπορούμε να προσθέχουμε λίγο ακόμη βούτυρο για ακόμη πιο κρεμμώδη υφή.
8. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση.








.....έχει και συνέχεια! (αν θέλετε...)

Το ριζότο αυτό ταιριάζει πολύ ωραία με φιλέτο ψαριού αρωματισμένο με βότανα.



Υλικά :



4 φιλέτα ψαριού (π.χ μπακαλίαρο, πέρκα, ζαργάνα κ.λπ.)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
βασιλικό ή δυόσμο (ή και τα δύο)
ξύσμα από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
1. Αφού ψιλοκόψουμε όλα τα αρωματικά βότανα και το σκόρδο δημιουργούμε ένα μείγμα (με τη βοήθεια του γουδιού) με αυτά, το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το ξύσμα λεμονιού.
2. Στο μεταξύ, αφού ξεπλύνουμε τα φιλέτα ψαριού τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνουμε.
3. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο με το ελαιόλαδο και κατόπιν τα φιλέτα τα οποία τα ψήνουμε 2-3 λεπτά από τη κάθε πλευρά.


4. Τέλος, λίγο πριν τα βγάλουμε από το τηγάνι, απλώνουμε το αρωματικό μείγμα και το αφήνουμε να λιώσει.


Bon appétit!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου