Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Θα μας πάρουν με τα γιαούρτια...

Από τότε που γνώρισα το γιαούρτι, λάτρεψα τις συνταγές με κρέμα γάλακτος! Πώς; Τί; Πάμε πάλι απ'την αρχή...

Προ Επιστήμης εποχή (ίσως και λίγο κατά τη διάρκεια), είχα την κρέμα γάλακτος ψηλά στις γευστικές μου απολαύσεις. Παχιά, κρεμώδης σάλτσα... what more could a foodie want? Κι αφού όλα έβαιναν καλώς και φορτωνόμουνα θερμίδες διαρκώς (για σουξεδάκι το βλέπω το ποστ) μπήκε στη ζωή μου το γιαούρτι. Το γιαούρτι όχι σαν σνακ ή σαν συνοδευτικό, αλλά το γιαούρτι ως συστατικό. Αυτό ήταν! Με το μαγικό ραβδάκι μου και την αντικατάσταση ενός και μόνο συστατικού σε μια συνταγή, γίνονται όλα πιο ελαφριά και κάποιες φορές ακόμη πιο νόστιμα! Σ' αυτό το πνεύμα λοιπόν, και αφού κοντεύουν να μου βγάλουν τραγούδι που αντικαθιστώ όλες τις κρέμες με γιαούρτι, η Ζέτα Προντάκσιονς παρουσιάζει:

Κοτόπουλο με γιαούρτι και κάρυ
Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε... η αυθεντική συνταγή είναι όντως με γιαούρτι... αλλά αυτό έφτιαξα προχτές - αυτό σας παρουσιάζω! Όλα τα προηγούμενα ήταν απλά μια εισαγωγή (αν και απόλυτα αληθινά)... Το φαγητό αυτό γίνεται εύκολα, σχετικά γρήγορα και με υλικά που συνήθως έχουμε στην κουζίνα μας έτσι κι αλλιώς! Ο μέγας δοκιμαστής έγλυφε τα δάκτυλα του και η σκυλίτσα τα μουστάκια της (με παράπονο που δεν της αφήσαμε).

Υλικά (για 4 άτομα):

1 κοτόπουλο σε κομμάτια

2 κ.σ. ελαιόλαδο του παππού (κάνει και του εμπορίου)
2-3 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κ.σ. κάρυ (ή και παραπάνω αναλόγως γούστου)
1 κύβο λαχανικών
2 ποτήρια νερό
2 κ.σ. γιαούρτι 2%

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε το λαδάκι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και το αφήνουμε ίσα να ζεσταθεί. Ναι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο είναι υπεραρκετές για να κάνουμε τη δουλειά μας! Ίσα-ίσα να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας.


2. Ρίχνουμε το κοτοπουλάκι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κακαρίσει, τουτέστιν να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Ο λόγος που τσιγαρίζουμε το κοτοπουλάκι είναι για να ενισχύσουμε τη γεύση του - υπάρχει και μια θεωρία που λέει ότι τσιγαρίζοντάς το θωρακίζεις μέσα τους χυμούς του και παραμένει πιο ζουμερό but lets not get in to that at the moment.


3. Βγάζουμε το κοτοπουλάκι σε ένα πιάτο και ρίχνουμε πρώτα τις πιπεριές (που θέλουν λίγο παραπάνω) και μετά τα κρεμμύδια. Ναι, στο ίδιο λάδι - είναι αρκετό λέμε! Τιπ: όσο πιο "χοντροκομμένα" είναι τα λαχανικά μας τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση τους στο end product.


4. Αφού ξανθίνουν τα κρεμμύδια κι οι πιπεριές μας, ξαναβάζουμε μέσα το κοτόπουλο, ρίχνουμε από πάνω 1 κ.σ. κάρυ, 2 ποτήρια ζεστό νερό και ένα κύβο λαχανικών. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Αν η κατσαρόλα δεν είναι αντικολλητική (η δική μου δεν είναι) ανοίγουμε κάθε τόσο και ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει.

5. Λογικά, μετά τα 20 λεπτά θα το έχει πιεί σχεδόν όλο το ζουμί του (δε θέλουμε να το πιεί όλο) και τότε ρίχνουμε τις 2 κ.σ. γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Το αφήνουμε στη φωτιά για ακόμη μερικά λεπτά μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα μας (όσο πικτή μας αρέσει).


6. Σερβίρεται τέλεια με μακαρόνια ή ρύζι!

Θερμίδες: περίπου 220 kcal / μερίδα (1/4 κοτόπουλο)

Αν προσθέσεις και ένα φλιτζάνι μακαρόνια και μια σαλατίτσα είσαι περίπου στις 440 Kcal και έχεις ένα υπέροχο πλήρες γεύμα!

Bon appétit!

Υ.Γ.1 Είπαμε ότι μας αρέσει να μαγειρεύουμε και χώρια δεν είπαμε;
Υ.Γ.2 Η κουτάλα στη Μαίρη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου