Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Και Μουσακάς και Light γίνεται;

Καλή χρονιά είπαμε; Δεν είπαμε! Καλή μας Χρονιά λοιπόν! Όσα μας στέρησε ο παλιός να μας τα φέρει ο καινούργιος!

Βγάλαμε τα γιορτινά μας όπως προσέξατε... μήπως είναι καιρός να βγάλουμε και τα κιλάκια που πήραμε τις γιορτές;;; Υπάρχουν φυσικά κάποιοι εκνευριστικά αδύνατοι που όσο κι αν χλαπάκιασαν δεν πήραν γραμμάριο. Εμείς όμως που το ταλέντο το έχουμε στη φωνή και όχι στο σώμα μήπως να μαζευτούμε λιγάκι;

Το να μαζευτούμε λιγάκι δε σημαίνει φυσικά να πεινάσουμε ούτε να τρώμε νερόβραστα σκέτα κολοκυθάκια. Σημαίνει καλός προγραμματισμός και προσεχτική επιλογή υλικών και τρόπου μαγειρέματος. Και έτσι μέχρι κι ο μουσακάς γίνεται light! Ένας μουσακάς τόσο ελαφρύς και εύγευστος ταυτόχρονα που δε θα το πιστεύετε!!!


Kαι Μουσακάς Kαι Light!


Τί θα χρειαστείτε (για 4 - 6 άτομα):
- 500γρ κιμά χοιρινό
- 3 κολοκύθια
- 3 μελιτζάνες
- 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή ντοματοχυμό
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Για την μπεσαμέλ:
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 3. κ.σ. μαργαρίνη
- 3 ποτ. γάλα 0%
- 2 κ.σ. αναρή ξερή τρίμμα



Πώς να το φτιάξετε:

1. Κόβετε τις μελιντζάνες και τα κολοκύθια κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες (περίπου 0.5 εκατοστό) και τις ψήνετε σε μια τοστιέρα για 5-10 λεπτά ή στο γκριλ 5 λεπτά η κάθε πλευρά τους.

2. Σε μια κ.σ. ελαιόλαδο (ίσα να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας ακούς Λίνα;) τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τον κιμά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες ή τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και κανέλα και τα αφήνουμε μέχρι να τραβήσει ο κιμάς σχεδόν όλη τη σάλτσα.

3. Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει (όχι να κάψει), προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να τσιγαριστεί λίγο. Στη συνέχε
ια προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συχνά. Αφού πήξει προσθέτουμε στην κρέμα τη μισή τριμμένη αναρή.

4. Λαδώνουμε τον πάτο ενός μικρού ορθογώνιου πυρέξ με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ακολουθούμε την κλασσική μέθοδο συναρμολόγησης: στρώση μελιτζάνες, στρώση κολοκυθάκια, λίγη κρέμα για την ένωση, κιμάς, στρώση μελιτζάνες, στρώση κολοκυθάκια, λίγη κρέμα για την ένωση, κιμάς, όση κρέμα περίσσεψε και την αναρή από πάνω.

5. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 C μέχρι να κοκκινίσει από πάνω η μπεσαμέλ μας (15-20 λεπτά).

Drum-rolls please...μια συμβατική μερίδα μουσακά είναι γύρω στις 650 - 700 Kcal... αυτός όμως είναι.....drum-rolls....τουτουτουρουτού:

Θερμίδες: 375 Kcal η μεγάλη μερίδα (για 4 άτομα) / 250 Kcal η μικρή μερίδα (για 6 άτομα)


6 σχόλια:

  1. Καλή κι ευτυχισμένη χρονιά, με υγεία!
    Και με πολλές πολλές νόστιμες συνταγές:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένο Ελληνικό φαγητό!!!!
    Μπράβο Ζέτα μου....πειράζει που δεν θέλω συμβατική μερίδα;;
    Το μισό ταψάκι θα ήθελα παρακαλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γίνεται, γίνεται. Τον κάνω με κάποιες παραλλαγές αρκετά συχνά τον μουσσακά σε λάιτ μορφή και είναι εξίσουν νόστιμος με μια χορταστική σαλάτα. Καλή χρονιά σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάλή Χρονιά Ζέτα με υγεία και δημιουργικότητα! Άστους αυτούς τους κακεχτικούς που δεν ξέρουν να τρώνε, εμείς απολαμβάνουμε με όλες τις αισθήσεις μας τα ωραία της ζωής, όπως αυτό το μουσακαδάκι!
    Μια πρόταση: ακόμη πιο light, θα μπορούσε να γίνει και με τυραύγουλο αντί για ελαφριά μπεσαμέλ -δηλαδή ανακατεμένο γιαούρτι, με αυγά, τυριά,αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή χρονιά και σε εσάς κορίτσια! Να'ναι πάντα η ζωή σας όπως την κουζίνα σας, γεμάτη μυρωδιές και νοστιμιές!

    Αρτεμίς μου σ'ευχαριστώ για την εισήγηση! Το είχα δοκιμάσει πιο παλιά το τυραύγουλο αλλά νομίζω δεν μου πολυπέτυχε... ήταν περισσότερο "πέτσα" παρά κρέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήρθα να φάω τον υπέροχο μουσακά και να σας ευχυθώ σε όλες τις κοριτσάρες καλήηηηη χρονιά με πολλές χαρές και υγεία!!!
    Φιλάκιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή