Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Τι γυρεύει μια πάπια πεκίνου στη νήσο Κύπρο?

Ένα πρόγραμμα του φίλου μας Jaime Oliver σχετικά με τον τρόπο παρασκευής της παραδοσιακής κινέζικης πάπιας Πεκίνου καθώς και η αγάπη μας για το συγκεκριμένο πιάτο, μας έβαλε στο τρυπάκι να φτιάξουμε τη δική μας τραγανή πάπια Πεκίνου! Συνοδεία λοιπόν στην πάβλοβα της προηγούμενης ανάρτησης ήταν η πιο κάτω πάπια. Μια πανεύκολη συνταγή με την οποία σίγουρα θα εντυπωσιάσετε σε οποιοδήποτε γιορτινό ή μη τραπέζι.

Υλικά:
1 πάπια ολόκληρη (2,5 κιλά περίπου)
αλάτι
1 κγ πιπέρι
1 κγ πάπρικα
1 κγ τζίντζερ (φρέσκο και αποξηραμένο)
1 κγ κόκκινο καυτερό πιπέρι
1 κγ αρτυσιά (κύμινο) λίγο βούτυρο

Εκτέλεση:
1. Το προηγούμενο βράδυ πλένουμε με καυτό νερό την πάπια και την στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας μέσα έξω πολύ καλά.
2. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με όλα τα μπαχαρικά και αλείφουμε με αυτά την πάπια.
3. Αφήνουμε την πάπια ολιβραδύς στο ψυγείο σε κλειστό ή καλυμμένο δοχείο.
4. Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη πάπια από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο τζίντζερ και το βάζουμε στην κοιλιά της πάπιας και αλείφουμε την πάπια παντού με βούτυρο.
6. Τοποθετούμε την πάπια με το στήθος προς τα πάνω σε σχάρα και κάτω από τη σχάρα βάζουμε ταψί για να στάζουν τα λίπη.
7. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C για 45 λεπτά περίπου και ακολούθως ξαναλείφουμε με βούτυρο και γυρίζουμε την πάπια με την κοιλιά προς τα κάτω.
8. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί καλά η πάπια (περίπου 1 ώρα ακόμα).
9. Αφού ψηθεί η πάπια και έχει κρυώσει αρκετά ώστε να μπορούμε να την χειριστούμε, αφαιρούμε όλο το κρέας και το ψιλοκόβουμε ενάντια στις ίνες σε λεπτά στικς.
10. Σερβίρουμε με σως hoisin και στικς από φρέσκο κρεμμυδάκι και αγγουράκι πάνω σε ειδικές πίτες από ρυζάλευρο.

5 σχόλια:

  1. Δεν έχω φάει ποτέ πάπια και φυσικά δεν έχω μαγειρέψει γιατί απλώς δεν έχω δει να πουλάνε εδώ. Ακούγεται ωραία συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραξενεύομαι που δεν εχεις δει πάπια στην Αθήνα. Εδω στην Κύπρο τις πουλούν σε μεγάλες υπεραγορές όλοχρονα. Την έφτιαξα και στο χριστουγενιάτικο τραπέζι αλλά τη σερβίραμε απλά με μια μουστάρδα με μούρα. Είναι όντως νόστιμο κρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ επίσης δεν έχω φάει πάπια και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω επιζητήσει να την μαγειρέψω γιατί δεν την συνηθίζουμε. Αλλά αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα και δεν με πτοεί από το να αρχίσω να την αποζητώ, χρειάζομαι μια καλή αφορμή σαν το post σου, ας πούμε! Υπόσχομαι ότι θα δοκιμάσω πάπια και θα σας πω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα , πολύ καλή συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας δίνω δυο ευχές
    για τον καινούργιο χρόνο
    πάμπλουτοι να 'στε στη χαρά
    και πάμφτωχοι στον πόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή