Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Η κολοκύθα που περίσσεψε (3)…!

Η αλήθεια είναι ότι βαρεθήκαμε να καθαρίζουμε, να κόβουμε και να τρίβουμε την κολοκύθα, εξαντληθήκαμε στην κυριολεξία και έτσι αφήσαμε ένα ακόμη κομμάτι για άλλη συνταγή... Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνω ένα ωραιότατο κυριακάτικο χοιρινό ρόστο και να το συνοδέψω με πατάτες και (τι άλλο!) κολοκύθα!

Χοιρινό με μέλι, μουστάρδα και θυμάρι

Υλικά για το χοιρινό

1 (1 – 1 ½ kg) κομμάτι χοιρινό για ψητό

2 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά μουστάρδα
1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Θυμάρι ξηρό και φρέσκο
1 κουταλιά βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση
- Μαρινάρουμε το κρέας με μείγμα από μέλι, μουστάρδα, ξερό θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα (ιδιαίτερα αν είχατε το κρέας στο ψυγείο).

- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με ελάχιστο ελαιόλαδο και τη σκελίδα σκόρδου (ολόκληρη για να αρωματίσει το βούτυρο) και θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.

- Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με καπάκι (η γάστρα που μου έδωσε η μαμά όταν έγινα φοιτήτρια για να μην μου καίγονται τα φαγητά…!), το περιχύνουμε με το χυμό από πορτοκάλι και προσθέτουμε λίγο φρέσκο θυμάρι.

- Το αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς γύρω στη μία ώρα. Ανοίγουμε το καπάκι και το αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει για άλλα 25΄- 30΄ φροντίζοντας να περιχύνουμε σταδιακά το κρέας με το ζουμί του.

- Αφού ψηθεί τυλίγουμε το κρέας σε αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10΄πριν το κόψουμε.

- Στο μεταξύ όσο ζουμάκι έμεινε στο ταψί αφού το σουρώσουμε μπορούμε να το δέσουμε με λίγο αλεύρι και κρέμα γάλακτος ώστε να συνοδέψει το κρέας.


Πατάτες & κολοκύθα (!) φούρνου

Υλικά (ποσότητες είναι στο χέρι σας…)
Πατάτες & κολοκύθα
Δεντρολίβανο & θυμάρι φρέσκο
1-2 λεμόνια κομμένα σε λεπτές φέτες (με τη φλούδα τους)
1-2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες αλλά με όχι ψιλοκομμένες)
Φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
½ κύβο λαχανικών

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις αφήνουμε με τη φλούδα τους
Κόβουμε σε κύβους την κολοκύθα και τις πατάτες όπως προτιμάτε
Τα βράζουμε για μόλις 5’ σε νερό με κύβο λαχανικών
Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στο ταψί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να ψηθούν για 30΄-40΄

1 σχόλιο:

  1. Αν και είμαι φυγόπονη θα βάλω νερό στο κρασί μου και μέλι στο φαρμάκι μου και θα πω ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέμματος για τις πατάτες / κολοκύθες είναι μια τέλεια εναλλακτική στο τηγάνισμα γιατί δίνει σχεδόν ίδια γεύση χωρίς όμως τις θερμίδες του τηγανίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή