Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Κολοκύθες και Πράσινα Άλογα

Μια φορά κι ένα καιρό ήτανε μια κολοκύθα: μεγάλη, ώριμη, έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε δοκιμασία. Κι αφού είδαμε κι αποείδαμε να προσπαθούμε να κάνουμε την κολοκύθα άμαξα για να μας πάει στο πριγκιπόπουλο... μαντέψτε τί κάναμε;


Τα εύκολα, νόστιμα κι αφράτα ήταν απλά το συμπλήρωμα στη 2η Σύνοδο, αφού στην πραγματικότητα η 2η Σύνοδος (διήμερη όπως θα δείτε στη συνέχεια) ήταν ένα αφιέρωμα στο μεγαλείο της κολοκύθας - μια ευγενική προσφορά του περβολιού της Μαίρης. Η πρώτη βραδιά αφιερώθηκε στην κολοκυθόσουπα!

Κολοκυθόσουπα Βελούδο

Τί θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):
  • 1κιλό κολοκύθα
  • 1 κύβο ζωμό κότας
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1κτγ πιπέρι
  • 1 κτγ κύμινο
  • 1 κτγ κάρυ
  • 1 κτγ σπόρους μουστάρδας
  • 1 κτγ τζίντζερ φρεσκοτριμμένο
Πώς θα την φτιάξετε:

1. Καθαρίζουμε και κόβουμε* την κολοκύθα σε κύβους και τη βάζουμε να βράσει σε περίπου 2 λίτρα νερό για περίπου 40 λεπτά μαζί με τον κύβο του ζωμού κότας.

2. Βγάζουμε την κολοκύθα σε ξεχωριστό μπολ και κρατάμε το ζουμί στο οποίο έβρασε αλλού.

3. Στην κατσαρόλα που έβρασε η κολοκύθα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις πάρει μια βράση το κρεμμύδι ρίχνουμε και την κολοκύθα και τα τσιγαρίζουμε για λίγο μαζί.

4. Στη συνέχεια προσθέτουμε 3-4 κουτάλες από το ζουμί που κρατήσαμε και ενώ σιγοβράζει πολτοποιούμε την κολοκύθα με το μπλέντερ χειρός. Αν χρειάζεται περνάμε τον πολτό και από σουρωτήρι για να έχουμε απόλυτα βελούδινο αποτέλεσμα.

5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά** και ανακατεύουμε. Σταδιακά ρίχνουμε όσο ζουμί / νερό είναι απαραίτητο για να φτάσει η σούπα μας στη μορφή που θέλουμε (αναλόγως πόσο πηχτή μας αρέσει).

6. Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι*** στη μέση.

Προσοχή!

* Η κολοκύθα θέλει πολύ κοφτερό μαχαίρι για το καθάρισμα / κόψιμο.

** Τα μπαχαρικά και η δοσολογία τους είναι ενδεικτικά γιατί εξαρτάται από το γούστο του καθενός.

*** Η σούπα είναι λιγάκι καυτερή (εκτός αν τσιγκουνευτείτε τα μπαχαρικά) και γι' αυτό η αίσθηση του κρύου και δροσιστικού γιαουρτιού είναι ιδανική. Εναλλακτικά και πιο παχυντικά, αντί γιαούρτι μπορείτε να προσθέσετε κρέμα γάλακτος.


Δεν τελειώσαμε... τί σκέτη σούπα θα τρώγαμε; Θέλαμε ένα συνοδευτικό... σκεφτήκαμε μπρουσκέτα αλλά δεν έδεναν και τόσο καλά οι γεύσεις. Έτσι καταλήξαμε σε ένα παλιό αγαπημένο της Λίνας - κάτι σαν μπρουσκέτα αλλά λιγότερο συνηθισμένη!
Μπρουσκέτα με Ρόκα & Αναρή

Τί θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):
  • 1 καρβέλι γαλλικό ψωμί
  • πατέ ελιάς
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένη ρόκκα
  • 150 γρ αναρή φρέσκια
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη


Πώς θα το φτίαξετε:


1. Κόβουμε το ψωμί σε μικρές φετούλες πάχους 2 εκατοστών περίπου (ίσα με 2 δάκτυλα) και το βάζουμε στο γκριλ για 5-10 λεπτά.

2. Μείγμα Ά: Ελαιόλαδο & ρίγανη

3. Μείγμα Β': Ψιλοκομμένη ρόκκα και πολτοποιημένη αναρή

4. Με ένα πινέλο κουζίνας "βάφουμε" τα ψωμάκια με το Μείγμα Ά.

5. Προσθέτουμε στα ψωμάκια μια λεπτή στρώση πατέ ελιάς.

6. Τελειώνουμε με 1 κτγ από το Μείγμα Β΄ πάνω στα ψωμάκια.



Ο συνδυασμός ήταν καταπληκτικός και τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Μόνο που η κολοκύθα περίσσεψε και έπρεπε κάπως να χρησιμοποιηθεί...

2 σχόλια:

  1. Poli orea h sintagi sas kai h kolokitha episis. tha tin dokimaso. mporite na mou pite poso xrono perni gia tin ektelesi? episis tha sinistousate meta to blender na sourothi o poltos giati mia fora pou tin dokimasa itan poli diskolo na liosi entelos me to blender kai pareminan komatia kolokithas kai den itan oreo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γύρω στη 1 ώρα αφού καθαριστεί και κοπεί η κολοκύθα...! όσο για το σουρωτήρι έχεις δίκιο.
    Have fun!

    ΑπάντησηΔιαγραφή