Συστατικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (Βηρυτού)
Για την κρέμα:
• 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
• 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (και πιο λίγο λόγω σιροπιού)
• 700 ml φρέσκο γάλα
• 300 ml κρέμα γάλακτος
• 4 αβγά (ελευθέρας βοσκής)
• 3 κουταλιές βούτυρο
• 2 βανίλιες
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων (όσο πάρει…)
Για το σιρόπι:
• 700 γρ. ζάχαρη
• 400 γρ. νερό
• δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
• φλούδα ενός λεμονιού
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Οδηγίες
1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά (από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός). Το αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνοντάς το να κρυώσει.
7. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη & αφράτη.
8. Βουτυρώνουμε τον πάτο του ταψιού και τα πλαϊνά του.
9. Στρώνουμε τα μισά φύλλα και τα βουτυρώνουμε πολύ καλά.
10. Αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα.
11. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
12. Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια.
13. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό για να γίνει τραγανό.
14. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 & 10’ (περίπου) ώρα να ροδίσει καλά.
15. Mόλις το βγάλουμε από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει και αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα με το σιρόπι.
16. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει από τους ατμούς).
Καλημέρα στα κορίτσια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα πιο αγαπημένα γλυκά!
Οι αναλογίες του τέλειες και η επιτυχία φαίνεται σίγουρη.
Μπράβο Λίνα, σ' ευχαριστούμε, καλή σου μέρα!
Συγχαρητήρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι και εύκολο γλυκό!
mmmmmmmmmm 8elwww
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολο να σου πετύχει όπως ακριβώς το θέλεις το γαλακτομπούρεκο, το δικό σου όμως φαίνεται ότι έγινε σούπερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου!!!
Aν θέλεις, αφαίρεσε την λεκτική επαλήθευση, δεν χρησιμεύει πουθενά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα δύσκολα -θα έλεγα- γλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό εδώ μοιάζει πολύ επιτυχημένο και η χρήση της κρέμας γάλακτος πρωτότυπη!
Εύγε Λίνα!
αν δεν βαλω κρεμα γαλακτος πειραζει?
ΑπάντησηΔιαγραφή