Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Επιτέλους το πέτυχα … το γαλακτομπούρεκο!

Το περασμένο Σάββατο βράδυ ήμασταν καλεσμένοι σε ένα φιλικό σπίτι για φαγητό και έκανα γαλακτομπούρεκο για να πάω. Ήξερα ότι είχα δύσκολο κοινό καθώς αρκετοί από αυτούς είναι νοσταλγοί του ‘καλού ελληνικού γαλακτομπούρεκου που δεν μπορείς πουθενά να βρεις στην Κύπρο’…. Έτσι, οι προσδοκίες τους ήταν υψηλές και το άγχος μου μεγάλο! Έχω κάνει αρκετές φορές γαλακτομπούρεκο αλλά ποτέ δεν ήμουν απόλυτα ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Τη μία δεν ήταν τραγανά τα φύλλα, την άλλη το σιρόπι δεν ήταν πολύ δεμένο κ.λπ. Δοκίμασα όμως την παρακάτω συνταγή και δικαιώθηκα! Έδρεψα δάφνες!

Συστατικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (Βηρυτού)
Για την κρέμα:
• 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
• 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (και πιο λίγο λόγω σιροπιού)
• 700 ml φρέσκο γάλα
• 300 ml κρέμα γάλακτος
• 4 αβγά (ελευθέρας βοσκής)
• 3 κουταλιές βούτυρο
• 2 βανίλιες
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων (όσο πάρει…)
Για το σιρόπι:
• 700 γρ. ζάχαρη

• 400 γρ. νερό
• δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
• φλούδα ενός λεμονιού
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Οδηγίες
1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά (από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός). Το αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνοντάς το να κρυώσει.
2. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα από το λεμόνι και σε μέτρια φωτιά τα ανακατεύουμε καλά.
3. Παίρνουμε τα αβγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
4. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν μια καλή μαρέγκα και τους κρόκους με σύρμα.
5. Τα ενώνουμε με απαλές κινήσεις για να μην μας κόψει η μαρέγκα.
6. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα σιγά - σιγά ανακατεύοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα.

7. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη & αφράτη.

8. Βουτυρώνουμε τον πάτο του ταψιού και τα πλαϊνά του.
9. Στρώνουμε τα μισά φύλλα και τα βουτυρώνουμε πολύ καλά.
10. Αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα.
11. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
12. Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια.
13. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό για να γίνει τραγανό.
14. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 & 10’ (περίπου) ώρα να ροδίσει καλά.
15. Mόλις το βγάλουμε από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει και αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα με το σιρόπι.
16. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει από τους ατμούς).

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα στα κορίτσια....
    Από τα πιο αγαπημένα γλυκά!
    Οι αναλογίες του τέλειες και η επιτυχία φαίνεται σίγουρη.
    Μπράβο Λίνα, σ' ευχαριστούμε, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια!
    Δεν είναι και εύκολο γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύσκολο να σου πετύχει όπως ακριβώς το θέλεις το γαλακτομπούρεκο, το δικό σου όμως φαίνεται ότι έγινε σούπερ!
    Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aν θέλεις, αφαίρεσε την λεκτική επαλήθευση, δεν χρησιμεύει πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τα δύσκολα -θα έλεγα- γλυκά.
    Αυτό εδώ μοιάζει πολύ επιτυχημένο και η χρήση της κρέμας γάλακτος πρωτότυπη!
    Εύγε Λίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν δεν βαλω κρεμα γαλακτος πειραζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή