Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Μαρμελάδα Φράουλα - Φραγκοστάφυλο Εξπρές!

Δεν ξέρω αν η περίπτωση μου είναι ιδιάζουσα - δεν πιστεύω να είναι. Όταν όμως θέλω να μαγειρέψω δεν βρίσκω πρώτα τη συνταγή και μετά τα υλικά αλλά πρώτα τα υλικά και μετά τη συνταγή. Ακούστηκε γκουρμέ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Για να αποφασίσω τί θα μαγειρέψω βλέπω τί θέλω να ξεφορτωθώ από τα ντουλάπια / ψυγείο / κατάψυξη μου... Κάπως έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να φτιάξουμε μαρμελάδα φράουλα - φραγκοστάφυλο...

Γιατί κάθε τυπική νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της έχει στο ψυγείο της φράουλες και φραγκοστάφυλο έτσι; Γιουβέτσι! Οι φράουλες και το φραγκοστάφυλο ήταν κατεψυγμένα και πολύ απλά βρέθηκαν στην κατάψυξη μετά από επίσκεψη μου σε γνωστό κωλοσσό μεταπώλησης τροφίμων (άτσα!). Η καταναλωτική μου μανία με διέταξε να τα αγοράσω κι εγώ υπέκυψα (shame on me). Πώς τα ξεφορτώθηκα;

Μαρμελάδα Φράουλα - Φραγκοστάφυλο Εξπρές

Τί θα χρειαστείτε (για ένα βαζάκι μαρμελάδα):
  • 1,5 φλ. φράουλες
  • 0,5 φλ. φραγκοστάφυλο*
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 κτγ χυμό λεμονιού

Πώς να τη φτιάξετε:

1. Κόβετε τις φράουλες σε τέταρτα.

2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις φράουλες και το φραγκοστάφυλο μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα βάζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει την πρώτη βράση.

3. Αφού πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, βράζετε για ακόμα μισή ώρα περίπου ανακατεύοντας συχνά και είναι έτοιμη**.

4. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο και τη μεταφέρετε σε γυάλινο ή πλαστικό μπουκαλάκι.

Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και ένα μήνα.

Προσοχή!
* Το φραγκοστάφυλο είναι ξινό γι αυτό και η μαρμελάδα βγαίνει κάπως γλυκόξινη. Αν προτιμάτε πιο γλυκές γεύσεις αφήστε μόνο τη φράουλα.
** Για να καταλάβετε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, γεμίστε ένα ποτήρι νερό και ρίξτε μέσα μια σταγόνα. Αν η σταγόνα σχηματίσει γραμμή ενώσο πέφτει και κάτσει στον πάτο χωρίς να διαλύεται τότε είναι έτοιμη.
** Λιγότερο φανταζί τρόπος είναι να βάλετε μια κουταλίτσα σε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για 5 λεπτάκια και να δείτε αν έπηξε.

Θερμίδες: 30kcal / κουταλάκι του γλυκού

2 σχόλια:

  1. Πολλές φορές λειτουργώ έτσι, δηλαδή τι πρέπει να ξεκαθαριστεί από ντουλάπια/ψυγείο, άρα θα φτιάξω... το τάδε... δεν ήξερα ότι αυτό είναι "γκουρμέ", χαίρομαι που το μαθαίνω... χιχι...

    Μαρμελάδα φράουλα φτιάχνω κάθε άνοιξη 2-3 φορές, γίνεται ανάρπαστη, άσε που μένει στο ψυγείο για αρκετό καιρό και έχεις και μέσα στο χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!!
    Δεν μπορείς να πεις όμως, είναι μια αφοπλιστική απάντηση στην ερώτηση "τί θα φάμε σήμερα" - "γκουρμέ". Υπέροχη είναι αυτή η μαρμελαδίτσα και υπέροχο δώρο για φίλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή