- Χτυπάτε το αυγό σε ένα μπολ και ανακατεύεται με το γάλα.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ριζιάζετε με το βούτυρο και ανακατεύτετε το chorizo και την παρμεζάνα.
- Προσθέτετε λίγο λίγο το μείγμα αυγού-γάλακτος και ζυμώνετε μέχρι να γίνει ζύμη (μπορεί να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα).
- Βάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγετε σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. περίπου
- Κόβετε σε στρογγυλά μπισκότα και αλείφετε με λίγο γάλα
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ψηλώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
- Σερβίρετε σκέττα ή αλειμμένα με τυρί κρέμα, όπως προτιμάτε.
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010
Αλμυρά Μπισκότα
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Ξέρουν οι Άγγλοι τί είναι κουζίνα;
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
Επιτέλους το πέτυχα … το γαλακτομπούρεκο!
Συστατικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (Βηρυτού)
Για την κρέμα:
• 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
• 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (και πιο λίγο λόγω σιροπιού)
• 700 ml φρέσκο γάλα
• 300 ml κρέμα γάλακτος
• 4 αβγά (ελευθέρας βοσκής)
• 3 κουταλιές βούτυρο
• 2 βανίλιες
• ξύσμα από ένα λεμόνι
• βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων (όσο πάρει…)
Για το σιρόπι:
• 700 γρ. ζάχαρη
• 400 γρ. νερό
• δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
• φλούδα ενός λεμονιού
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Οδηγίες
1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά (από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός). Το αποσύρουμε από τη φωτιά αφήνοντάς το να κρυώσει.
7. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη & αφράτη.
8. Βουτυρώνουμε τον πάτο του ταψιού και τα πλαϊνά του.
9. Στρώνουμε τα μισά φύλλα και τα βουτυρώνουμε πολύ καλά.
10. Αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα.
11. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
12. Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια.
13. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό για να γίνει τραγανό.
14. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 & 10’ (περίπου) ώρα να ροδίσει καλά.
15. Mόλις το βγάλουμε από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει και αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. Σημαντικό να βραχούν καλά τα φύλλα με το σιρόπι.
16. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μας χαλάσει από τους ατμούς).
Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
Σίσση, σνίτσελ και σάχερ...
Συνεχίσαμε με το μουσείο Αλμπερτίνα που φιλοξενούσε μια έκθεση του Πικάσο με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη» και μια άλλη του Μιχαήλ Άγγελου για την ανθρώπινη μορφή. Ήταν και οι δύο πολύ ενδιαφέρουσες, για μένα περισσότερο αυτή του Πικάσο λόγω του θέματος ίσως, even though he is not my cup of tea σε θέματα τέχνης. Η Γκουέρνικα παρόλο που είχε άμεση σχέση με το θέμα δεν ήταν εκεί. Υπήρχαν όμως άλλα πολύ ωραία έργα, ειδικά αυτά που είχαν σαν θέμα την ειρήνη. Ο Ολλανδός σχολίασε σχεδόν κάθε έργο και έκανε σόου στις γνώσεις του περί ιστορίας/πολιτικής/τέχνης/τεχνικής κτλ κτλ κτλ. Όποτε είμαι με τέτοιου είδους ξερόλες βορειοευρωπαίους συνεργάτες βαριέμαι αφάνταστα γιατί νοιώθω ότι είμαι σε προφορικό τεστ γνώσεων.
Υ.Γ. Ίσως να πρέπει να οργανώσω μια σύνοδο κορυφής αποκλειστικά για apple strudel!!!
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
Μύθος ή Αλήθεια: Δεν πρέπει να τρώμε κόκκινο κρέας
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Sweet Tooth vs Dog Tooth!
- 500ml κρέμα γάλακτος light
- 500gr γιαούρτι light
- 1 σακουλάκι βανίλια
- 250gr μαρμελάδα φραουλοφραγκοστάφυλο ή άλλη που σας αρέσει
- 2-3 κσ. αμύγδαλα καβουρδισμένα*
- Βάζετε σε ένα τηγανάκι τα αμυγδαλάκια, ανάβετε τη φωτιά και τα ανακατεύετε συχνά μέχρι να καβουρδιστούν. Δε θέλουν πολύ ώρα κανένα δεκάλεπτο.
- Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος κααααααααααλά στο μίξερ μέχρι να πήξει**.
- Προσθέτετε το γιαούρτι και τη βανίλια και ανακατεύετε απαλά.
- Προσθέτετε τη μισή περίπου μαρμελάδα και ανακατεύετε καλά.
- Μοιράστε το μείγμα*** σε μικρά μπολάκια, βάλτε σε κάθε μπολάκι μια κτγ μαρμελάδα και πασπαλίστε με το αμυγδαλάκι.
- Βάλτε τα μπολάκια στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα και είναι έτοιμο!
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
Φθινοπώριασε...καιρός για σαλάτα!
- 1 ματσάκι σπανάκι
- 2 μήλα πράσινα
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 40γρ blue cheese
- 2 κσ. χυμό πορτοκάλι
- 2 κσ. χυμό λεμόνι
- 2κτγ μουστάρδα Dijon
- 1 κσ. μέλι
- αλάτι - πιπέρι
- Καθαρίζετε και κόβετε σε μικρά κομματάκια τα μήλα (χωρίς τα κουκούτσια εννοείται).
- Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι.
- Κόβετε το σπανάκι με το χέρι. Κατά προτίμηση μόνο τα φύλλα και πετάτε τα κοτσάνια.
- Βάζετε τα υλικά σας σε ένα μπωλ και τρίβετε από πάνω το blue cheese.
- Φτιάχνετε τη σως** με τη μουστάρδα το μέλι και το χυμό πορτοκάλι και λεμόνι και περιχύνετε τη σαλατούλα.
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Coq au vin de la campagne cypriote!!!
Ο τίτλος μας παραπέμπει κατ’ ευφημισμό και μόνο στη γαλλική κουζίνα καθώς εμείς μαγειρέψαμε τον κόκορά μας με την κλασική ελληνική συνταγή! Κάποια στιγμή θα κάνουμε και την αυθεντική γαλλική συνταγή, έτσι για να έχουμε να συγκρίνουμε...
Χρόνος ψησίματος στο μάτι: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος στο φούρνο: 20 λεπτά
Μερίδες: 5
Υλικά:
• 1/2 κόκορας 1.300 γραμμάρια
• 1 ποτήρι κρασί μαυροδάφνη (και λίγο παραπάνω!)
• 500 ml νερό
• 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα και λιωμένα
• 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
• 3 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 κουταλάκι γλυκού χοντρό αλάτι
• λίγο κανονικό αλάτι και πιπέρι
• 2 δαφνόφυλλα
• 1 ξύλο κανέλας
• 5-6 κόκκους μπαχάρι & γαρύφαλλο
• Λίγο αλεύρι
• ½ κιλό χυλοπίτες
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τον κόκορα και τον κόβουμε σε μερίδες και τον στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε τον ελαφρώς αλευρωμένο κόκορα και από τις δύο πλευρές. Τον βγάζουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σωτάρουμε να μαλακώσουν λίγο (να ‘ιδρώσουν’ που λένε και στο Master Chef!).
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο το βγάζουμε από την κατσαρόλα και σουρώνουμε αν θέλουμε το ζουμάκι (για παν ενδεχόμενο π.χ κανένα κοκαλάκι, μπαχαρικά κ.λπ.). Εμείς βαρεθήκαμε και δεν το κάναμε πάντως... άσε που από το σουρωτήρι δύσκολα περνάει όλη η νοστιμιά (λέγε με κρεμμυδάκι-ντοματάκι).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο και ρίχνουμε σε ένα ταψί τον κόκορα το ζουμάκι και τις χυλοπίτες και προσθέτουμε λίγο νεράκι αν χρειάζεται (ζεστό για να μην αλλάξουμε τη θερμοκρασία του κρέατος) και ψήνουμε για άλλα είκοσι λεπτά.
- Προσθέτουμε τριμμένη αναρή ή κεφαλοτύρι ή τίποτα για τους περίεργους που δεν τρώνε τυριά...
ΥΓ.1 Είχαμε όρεξη χθες και κάναμε και σαλάτα και γλυκό, θα σας πω περισσότερα αύριο!
ΥΓ.2 For the record: Η Μαίρη το έπαιζε άρρωστη και δε βοήθησε καθόλου (άντε, ελάχιστα στο πλύσιμο των πιάτων) και αφού έφαγε καλά καλά τον κόκορα την πήρε ο ύπνος και στον καναπέ...Η Ζέτα, όμως, έδωσε ρέστα! Έτσι για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις (π.χ. φυγόπονη κ.λπ.!!!!!!!!)
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
Μύθος ή Αλήθεια: Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη
- Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι έχει περισσότερες θερμίδες (περίπου 20) από την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης (περίπου 15).
- Παρότι το μέλι περιλαμβάνει κάποια ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, η ποσότητα αυτή είναι τόσο μικρή που δεν συνυπολογίζεται στις ημερήσιες προσλήψεις. Για παράδειγμα ένας ενήλικας θα έπρεπε να καταναλώσει 150 κουταλιές της σούπας μέλι (δηλαδή περίπου 9600 θερμίδες) για να πάρει τα 15mg σιδήρου που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός του.
- Το μέλι έχει αντισηπτικές - φαρμακευτικές ιδιότητες, αφού λόγω της πυκνότητας του σε σάκχαρα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί (αφυδατώνονται). Έτσι με τη μορφή καταπλάσματος έχει θετική επίδραση σε χρόνιες πληγές και έλκη αναστέλλοντας την ανάπτυξη μικροβίων .
- Έχουν επίσης αποδοθεί σε αυτό φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω των συστατικών του.
- Θεωρείται καλό φυσικό ελαφρύ καθαρτικό λόγω της περιεκτικότητας του σε χολίνη η οποία διεγείρει τα κύτταρα του εντέρου και της υδροσκοπικής ιδιότητας του (απορροφά νερό) η οποία κάνει τα -συγνώμη τρώμε- πιο υδαρή και μαλακά.
- Στην απώλεια βάρους σίγουρα το μέλι δεν είναι η σωστή απάντηση, αφού έχει περισσότερες θερμίδες.
- Στις πληγές σας άφοβα μέλι.
- Στις συνταγές θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μέλι είναι υγρό και άρα θα πρέπει για κάθε φλ. μέλι που χρησιμοποιούμε να αφαιρούμε 1/4 φλ από τα υπόλοιπα υγρά της συνταγής. Θα πρέπει επίσης να ψήνουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία (-25C) και να έχουμε το νού μας στο χρόνο αφού το μέλι "χρυσαφίζει" πιο γρήγορα. Ακόμη, αν η συνταγή μας δεν έχει μαγειρική σόδα, καλό είναι να προσθέτουμε 1/4 κτγ σόδα για κάθε φλ. μέλι για να μειώσουμε την οξύτητά του και να αυξήσουμε τον όγκο μας στο τέλος.
- Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα έλεγα ότι το "απομυθοποιημένο" μέλι στο τσαγάκι μας (κατανάλωση με μέτρο) είναι μια γλυκιά νότα στο βαρύ χειμώνα μας (στον ποιό;).
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
Μαρμελάδα Φράουλα - Φραγκοστάφυλο Εξπρές!
- 1,5 φλ. φράουλες
- 0,5 φλ. φραγκοστάφυλο*
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 κτγ χυμό λεμονιού