Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα...

Αφού η κολοκύθα που είχαμε ήταν τεράστια και όση έμεινε μετά την κολοκυθόσουπα έπιανε πολύ χώρο στο ψυγείο προχωρήσαμε σε σχέδιο δράσης Β για την κατανάλωσή της.
Μετά από 2 συνταγές και 6 ώρες σκληρής δουλείας (από την οποία η Ζέτα απείχε εντελώς, ως γνωστή φυγόπονη) καταφέραμε με την Λίνα να εξολοθρεύσουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι.
Φτιάξαμε στριφτάρια κολοκύθας και τάρτα κολοκύθας.

Στριφτάρια κολοκύθας

Ζύμη
1 κιλό αλεύρι
1/2 ποτ. φυστικέλαιο
λίγο ξύδι
λίγο αλάτι
νερό χλιαρό

Γέμιση
κάμποση κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη ή στο μίξερ αν βαριέστε - περίπου 2 κιλά θα έλεγα
1 ποτ. ζάχαρη άσπρη
1 ποτ. ζάχαρη σκούρη (light brown)
καρύδια και σταφιδάκια αναλόγως γούστου
κανέλα (αλεσμένη και ξύλο)

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός του νερού το οποίο προσθέτουμε σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη σχετικά μαλακή που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε για 1-2 ώρες να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα, να κατεβάσει το νερό της και να εξατμιστεί.
Και ξεκινάμε το άνοιγμα και γέμισμα φύλλων. Σε κάθε φύλλο ζύμης που ανοίγουμε (όσο πιο λεπτό γίνεται...) απλώνουμε σε όλη σχεδόν την επιφάνεια στρώμα γέμισης. Τυλίγουμε το πρώτο σε σχήμα σαλιγκαριού και το βάζουμε στο κέντρο του ταψιού. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί. Αλείφουμε το τελικό προϊόν με λίγο λάδι και χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε στους 180 C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να είμαστε ευχαριστημένοι με το χρώμα.

Σερβίρεται με καφέ για πρωινό.



Τάρτα Κολοκύθας

Ζύμη
2 ποτ. αλεύρι
125 γρ. βούτυρο (περίπου 1,5 πακέτο) σε θερμοκρασία ψυγείου
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
λίγο νερό παγωμένο

Γέμιση
3 ποτ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους αυτή τη φορά
1/2 ποτ. ζάχαρη άσπρη
1/2 ποτ. ζάχαρη σκούρη (light brown)
κανέλα (αλεσμένη και ξύλο)
μοσχοκάρυδο φρεκοτριμμένο
τζίντζερ αλεσμένο

Τόππινγκ
καρύδια ολόκληρα
λίγο βούτυρο
1/2 ποτ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Για τη ζύμη βάζουμε σε μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κύβους. Ριζιάζουμε (δεν ξέρω την ελληνική λέξη και δεν βρίσκω άλλη που να περιγράφει τη διαδικασία καλύτερα!). Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό παγωμένο μέχρι να γίνει μια ζύμη σκληρή σχετικά. Αποφεύγουμε το πολύ ζύμωμα. Κανονικά ακολουθείς μια διαδικασία όπου ανακατεύσεις τη ζύμη με μαχαίρι αλλά μετά από 2-3 λεπτά αυτή ή διαδικασία γίνεται βαρετή και κουραστική. Οπόταν ανακάτεψα με τα χέρια. Αφού γίνει η ζύμη, την ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά μεγάλο για την φόρμα μας και τη βάζουμε σε ψυγείο για καμία ωρίτσα (τυλιγμένη σε μεμβράνη για να μη στεγνώσει). Ψήνουμε την ζύμη της τάρτα σκεπασμένη (blind) για 10 λεπτά στους 180 C.

Για τη γέμιση, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα, να κατεβάσει το νερό της και να εξατμιστεί σχεδόν όλο. Δεν μας πειράζει να έχει λίγο ζουμί. Για το τόππινγ βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε τα καρύδια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν λιωμένη καραμέλα. Αφού έχουμε ετοιμαστεί, συναρμολογούμε την τάρτα. Προσθέτουμε την γέμιση και το τόππινγ στη ζύμη και ψήνουμε για κανένα 20λεπτο στους 180 C.

Σερβίρουμε ζεστή με παγωτό. Απλά τέλεια! Για τα δικά μας γούστα πάντοτε!

Bon Appetit!

7 σχόλια:

  1. Κουχου κουχου...Αν ήμουν φυγόπονη θα ήμουνα μαζί σας και όχι με την παρέα που ήμουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. magirepsa ta striftaria...kales kai swstes oi odigies ...alla to apotelesma tis sintagis geustika itane arketa metrio...gia ta dika mou gousta pantote.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ανώνυμε, εχεις δίκαιο, τα στριφτάρια δεν ήταν και ότι καλύτερο έχουμε δοκιμάσει. Σε κάποιους άλλους άρεσαν πολύ όμως... Η τάρτα ήταν εξαιρετική.. κρίμας που δεν τη δοκίμασες και αυτή. Εξάλλου περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που λέει και ο τίτλος μας!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tha dokimasw kai ti tarta kapia stigmi tote, euxaristw Mary. Isws na tane kali idea na grafete kai kapia kritiki (1 grammi) / vathmologia gia ti geustikotita kathe sintagis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για την εισήγηση! Δεν είναι άσχημη ιδέα η κριτική, αφού κάποιες από τις συνταγές που φτιάχνουμε είναι από βιβλία...Η γευστικότητα όμως είναι λιγάκι υποκειμενική... θα μπορούσαμε ίσως να αναφέρουμε πόσο γλυκό / αλμυρό είναι κάτι για παράδειγμα. Να μας έρχεσαι συχνά - θα "κεράσω" ελαφρύ κέικ σοκολάτας από βδομαδας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάνω που έψαχνα για συνταγές με κολοκύθα! Σκέφτομαι να κάνω τη γλυκιά, στριφτή έκδοση αλλά με φύλλο κρούστας, νομίζω ότι θα ταιριάζει καλύτερα. Σήμερα μαγειρεύω κολοκύθα στιφάδο με πατάτες, για να δούμε πότε θα το αναρτήσω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία ιδέα. Θα το δοκιμάσουμε κι εμείς έτσι την επόμενη φορά (το περιβόλι μου έβγαλε πολλές κολοκύθες φέτος). Σίγουρα θα είναι πιο τραγανό.
    Αναμένουμε και τη συνταγή για το στιφάδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή