Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

The McDonald's Experience...

Στο σύντομο διάστημα της εργαζόμενης ζωής μου (αφού το summer job at local warehouse μετράει μόνο για λόγους CV αίτησης για μεταπτυχιακό, και αν) μπορώ να πω ότι δούλεψα σε σχετικά πολλούς χώρους εργασίας. Μια διαιτολόγος θα μου πείτε τί σχέση έχει με τα McDonald's; Μιά διαιτολόγος τί σχέση έχει με μπλόγκ μαγειρικής ανταπαντάω κι εγώ. Απάντηση: Απόλυτη.

Για σύντομο χρονικό διάστημα είχα τη χαρά και την τιμή να φιλοξενηθώ επαγγελματικά στην κατάρα των απανταχού μανιακών της υγιεινής διατροφής. Εργοδοτήθηκα με βάση το πτυχίο μου και έζησα το μεγαλείο του μεγαδαίμονα του γρήγορου φαγητού. Όχι δεν πουλήθηκα για τα λεφτά. Θέτω λοιπόν τα εξής προς προβληματισμό:

- Τα McDonald's έχουν καταταχθεί ως ένα από τα 10 πιο healthy fast food restaurants
- Έχουν τους αυστηρότερους κανόνες υγιεινής που έχει δει ποτέ κανείς και τους τηρούν ευλαβικά,
- Ξέρουν ανά πάσα στιγμή το κάθε συστατικό του φαγητού από που / ποιόν προμηθευτή προήλθε (κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξέρουν από που έγινε στραβή),
- Οι συνταγές είναι αυστηρές σε σημείο γραμμαρίων μαρουλιού ανά burger (γι αυτό και το burger έχει ακριβώς την ίδια γεύση όπου και όποτε το φας, σίγουρη και ασφαλής επιλογή)
- Οι προμηθευτές επιλέγονται κατόπιν αυστηρού ελέγχου και στην Κύπρο οι προμηθευτές έχουν προσαρμόσει τα standards τους (σε ορισμένες περιπτώσεις έστησαν καινούργια εργοστάσια) για να μπορούν να πληρούν τα κριτήρια,
- Όλα τα φαγητά ετοιμάζονται on the spot τη στιγμή που βάζεις την παραγγελία σου και ο χρόνος ετοιμασίας είναι μέσος όρος 3 λεπτά. Τα έτοιμα που υπάρχουν, αν δεν δοθούν εντός 10 λεπτών πετιούνται
- Το λάδι που χρησιμοποιείται για τις πατάτες στη συνέχεια ανακυκλώνεται σε βιοκαύσιμο και χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα της εταιρίας.

Πού θέλω να καταλήξω; η υγιεινή και ποιοτική διατροφή είναι θέμα σωστών επιλογών και ένα εστιατόριο γρήγορης εστίασης μπορεί να αποτελέσει σωστή επιλογή. Πριν αρχίσουμε να κατηγορούμε τον κακό δαίμονα ας δούμε πρώτα τους δικούς μας δαίμονες...

9 σχόλια:

  1. Καλά, γιατί πετούν ότι δεν πωλείται μετά από 10 λεπτά??? αν είναι οκ το φαγητό στο τέλος της ημέρας γιατί δεν δίνεται σε κάποιο Ίδρυμα ή για κάποιο σκοπό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσόρισες! :)

    Οι κανονισμοί HACCP επιβάλλουν τα ζεστά φαγητά των εστιατορίων να μην πέφτουν κάτω από συγκεκριμένη θερμοκρασία πριν την κατανάλωση και να μην μένουν σε "θέρμο" για περισσότερο από 2 ώρες. Τα Mcds όμως το κάμνουν (υπερβάλλουν) καθαρά για λόγους ποιότητας του φαγητού όπως ισχυρίζονται.

    Όσο για το γιατί δεν το δίνουν σε κάποιο Ίδρυμα, οι ίδιοι λένε: "...the amount of edible food that the average restaurant discards each day is actually such a small amount that it does not make it practical for a restaurant to give it away (less than 1%). Additionally food is wasted in bits and pieces throughout the day not consistently and it would be impossible to keep the waste all day until enough was collected to make any distribution worthwhile"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Poly xarika tora... oxi oti troo sixna fast food alla giati opote troo sinithos einai mc donalds (exo ena konta mou). Poly xarika pou einai esto oso kalo mporei na einai ena fastfoodadiko...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά τα άλλα ένα πιο τοπικό φαστφουντάδικο είναι 1000 φορές καλύτερο. Γιατί ασπούμε και ο γύρος είναι φαστ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @donkey
    Καλωσόρισες :) Σίγουρα το να φας ένα σπιτικό μπιφτέκι είναι μακράν καλύτερο - απλά τα mcds είναι μια σταθερή αξία.

    @moonlight
    Καλωσόρισες κι εσύ :)
    Τουλάχιστον στα mcds αυτός που μαγειρεύει το φαγητό δε σου δίνει τα ρέστα... Υπάρχουν και τοπικά φαστφουντάδικα εξίσου καλά και πρέπει να υποστηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά δεν είναι όπως λες κι εσύ χίλιες φορές καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Poly endiaferon arthro. Perimenoume kai perissoteres sintages mageirikis:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. auta sta xartia.
    Mia simfititria mou pou edouleuke sto McDo eipe mou oti h katharistria ekatharizen thn kouzina me to idio sfouggari pou ekatharizen tes toualettes.
    so much for being clean.

    parola auta se taksidia se ypoanaptixtes xwres eprotimisa ta, san safe choice.

    pou apopsh theptikotitas en mas prosferoun tipote omws, 1000 fores kalliteri mia pitta souvlakia.

    Parola auta, I admit xour honour... en big mac xtypw to mesa mesa:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αληθεύει ότι το λάδι που χρησιμοποιούν δεν το αλλάζουν μέσα στη μέρα ή τελοσπάντων το χρησιμοποιούν ξανά και ξανά με όλες τις βλαβερές επιδράσεις της καύσης λαδιού σε ψηλές θερμοκρασίες;
    πάντως όποτε είμαι στην περιοχή Αλφαμέγα Έγκωμης μου μυρίζουν τα ΜcD από πολύ μεγάλη απόσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Postbabylon
    Καλωσόρισες :)
    Τα άτομα που δουλεύουν στην κουζίνα των McDs δεν δουλεύουν και στον καθαρισμό - είναι δύο διαφορετικά πόστα και χρησιμοποιούνται διαφορετικά χημικά για μέσα στην κουζίνα. Τώρα αν μια καθαρίστρια χρησιμοποίησε το ίδιο σφουγγάρι και μέσα στην κουζίνα και στις τουαλέτες δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η τακτική των McDs... Άσε που τέτοιες καθαρίστριες μπορεί να υπάρχουν σε όλα τα εστιατόρια. Τουλάχιστον στα McDs υπάρχει καταγραμμένη διαδικασία, με τον παράγοντα άνθρωπο να κάνει τα λάθη.
    Σίγουρα μια πίτα σουβλάκια είναι καλύτερη (παραπάνω λαχανικά, όχι τηγανητά, ορατό λίπος που μπορείς να το αφαιρέσεις κλπ). Το πόσο θρεπτικά είναι εξαρτάται από το τί εννοείς με τη λέξη... διότι και πρωτεΐνες έχουν και υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία... απλά αν δεν κάνεις τη σωστή επιλογή θα φορτωθείς ένα σωρό θερμίδες και λιπαρά που δε χρειάζεσαι...
    Εγώ χτυπώ Greek Mac...

    @Ανώνυμος
    Κι εσύ καλωσόρισες!
    Ναι αληθεύει ότι δεν το αλλάζουν εξολοκλήρου κάθε μέρα. Το φιλτράρουν στο τέλος κάθε μέρας για να το καθαρίσουν και το ανανεώνουν συνεχώς (προσθέτουν καινούργιο) κατά τη διάρκεια της μέρας. Το αλλάζουν εξολοκλήρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά το κάθε πόσο κυμαίνεται από τη δουλειά που έχουν. Πόσο απαλλαγμένο από trans είναι at any given time? πολύ δύσκολο να πει κανείς. Το ότι μυρίζουν εν σημαίνει κάτι... και σουβλατζίδικο στο ίδιο μέγεθος να είχε θα μύριζε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή