Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μύθος ή Αλήθεια: Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη

Τώρα που μπαίνει ο χειμώνας και έπιασαν τα κρύα (λέμε τώρα), πολλοί είναι αυτοί που στο τσάι τους προτιμούν να βάζουν μέλι αντί ζάχαρη γιατί πιστεύουν πως είναι πιο "διαιτητικό". Είναι;
Απομυθοποίηση:
  1. Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι έχει περισσότερες θερμίδες (περίπου 20) από την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης (περίπου 15).
  2. Παρότι το μέλι περιλαμβάνει κάποια ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, η ποσότητα αυτή είναι τόσο μικρή που δεν συνυπολογίζεται στις ημερήσιες προσλήψεις. Για παράδειγμα ένας ενήλικας θα έπρεπε να καταναλώσει 150 κουταλιές της σούπας μέλι (δηλαδή περίπου 9600 θερμίδες) για να πάρει τα 15mg σιδήρου που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός του.
  3. Το μέλι έχει αντισηπτικές - φαρμακευτικές ιδιότητες, αφού λόγω της πυκνότητας του σε σάκχαρα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό διάφοροι μικροοργανισμοί (αφυδατώνονται). Έτσι με τη μορφή καταπλάσματος έχει θετική επίδραση σε χρόνιες πληγές και έλκη αναστέλλοντας την ανάπτυξη μικροβίων .
  4. Έχουν επίσης αποδοθεί σε αυτό φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω των συστατικών του.
  5. Θεωρείται καλό φυσικό ελαφρύ καθαρτικό λόγω της περιεκτικότητας του σε χολίνη η οποία διεγείρει τα κύτταρα του εντέρου και της υδροσκοπικής ιδιότητας του (απορροφά νερό) η οποία κάνει τα -συγνώμη τρώμε- πιο υδαρή και μαλακά.
Μέλι ή ζάχαρη λοιπόν;
  • Στην απώλεια βάρους σίγουρα το μέλι δεν είναι η σωστή απάντηση, αφού έχει περισσότερες θερμίδες.
  • Στις πληγές σας άφοβα μέλι.
  • Στις συνταγές θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μέλι είναι υγρό και άρα θα πρέπει για κάθε φλ. μέλι που χρησιμοποιούμε να αφαιρούμε 1/4 φλ από τα υπόλοιπα υγρά της συνταγής. Θα πρέπει επίσης να ψήνουμε σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία (-25C) και να έχουμε το νού μας στο χρόνο αφού το μέλι "χρυσαφίζει" πιο γρήγορα. Ακόμη, αν η συνταγή μας δεν έχει μαγειρική σόδα, καλό είναι να προσθέτουμε 1/4 κτγ σόδα για κάθε φλ. μέλι για να μειώσουμε την οξύτητά του και να αυξήσουμε τον όγκο μας στο τέλος.
  • Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα έλεγα ότι το "απομυθοποιημένο" μέλι στο τσαγάκι μας (κατανάλωση με μέτρο) είναι μια γλυκιά νότα στο βαρύ χειμώνα μας (στον ποιό;).

6 σχόλια:

  1. Το μέλι, παχυντικό ή μη, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να μας προσφέρει η φύση (μαζί με μερικά ακόμα πραγματάκια, βλέπε κρόκο, μαστίχα, βασιλικό πολτό...)
    Μπράβο για το άρθρο αυτό, περιμένουμε κι άλλα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε :)
    Συν τω χρόνω θα ρθούνε κι άλλα. Μύθοι κι αλήθειες για να ξέρουμε τί τρώμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε τι όμορφο μπλογκάκι (design & περιεχόμενο) ανακάλυψα σήμερα στην κουζίνα της Ήβης! Πολύ ωραίο και το μελωμένο ποστάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Akoma kai na paxaine oso oi ksiroi karpoi... THA TO ETROGA ME TOUS TONOUS!!!! teleio post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ'ευχαριστούμε πολύ!!! Και τα δικά σου μπλογκς είναι πολύ ενδιαφέρον με ποικίλα θέματα!
    Να μας έρχεσαι συχνά γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε ποπελίξ και γαΐδουροκαρροτάκι! :)
    Έπεται και συνέχεια... ξηροί καρποί... χμμμ... καλή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή