Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Μύθος ή Αλήθεια: Δεν πρέπει να τρώμε κόκκινο κρέας

Αυτή η πλούσια γεύση του βοδινού αφήνει στο στόμα σου μια αίσθηση ικανοποίησης, διαφορετική από την ικανοποίηση της σοκολάτας, πιο hardcore θα έλεγα. Θεωρείται όμως κόκκινο κρέας και δεν κάνει, είναι όλο λίπος... ή μήπως κάνει;

Απομυθοποίηση:
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, μερικώς λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε κορεσμένα λιπαρά. Στην πραγματικότητα όμως, ένα προσεκτικά διαλεγμένο κομμάτι κόκκινου κρέατος μπορεί να περιέχει λιγότερο λίπος από ένα κομμάτι πουλερικού. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι χοιρινό φιλέτο περιέχει 4γρ λίπος ανά 100 γρ ενώ το ψαχνό από το μπούτι του κοτόπουλου μπορεί να περιέχει μέχρι και 9γρ λίπος ανά 100γρ.

Είναι επίσης αλήθεια ότι κατά γενική ομολογία τα πουλερικά όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι κατά φύση λιγότερο λιπαρά. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό ισχύει μόνο αν αφαιρείτε την πέτσα.

Τί θα φάμε σήμερα;
Αν σας αρέσει το βοδινό / χοιρινό μην το σκέφτεστε. Απλά διαλέξτε κομμάτια του κρέατος που δεν έχουν πολλά λιπαρά και αφαιρέστε το ορατό λίπος πριν το μαγειρέψετε. Πιο συγκεκριμένα:
- Χοιρινό: φιλέτο, μπριζόλες (όχι του λαιμού), ψαρονέφρι
- Βοδινό: το πάνω μέρος του μπουτιού, κιλότο, μπον φιλέ, μπριζόλες (σπάλα και καρέ).
- Χοιρινό ή Βοδινό: Το βοδινό έχει περισσότερο ενδομυϊκό λίπος ενώ το χοιρινό έχει περισσότερο ορατό λίπος και άρα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί. Υπάρχουν όμως κομμάτια του βοδινού που συγκριτικά περιέχουν λιγότερο λίπος από του χοιρινού... γι'αυτό τελικά τα πάντα είναι θέμα γούστου και επιλογών... το κρέας είναι εδώ για να καλύψει τις ανάγκες και τα γούστα σας!

6 σχόλια:

  1. ti na kanoume omws pou san tin xoirines mprizoles tou laimou den exei?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ ότι η γεύση είναι σαφώς καλύτερη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφαιρούμε το λίπος που φαίνεται πριν τις μαγειρέψουμε (αν τις μαγειρέψουμε πριν το αφαιρέσουμε για να "πάρει γεύση" υπάρχει μια πιθανότητα να υποκύψουμε στον πειρασμό να το φάμε).
    Φυσικά υπάρχουν και τρόποι να μαγειρευτούν οι μπριζολίτσες (όχι του λαιμού) και να γίνουν εξίσου πεντανόστιμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να περιμένουμε ανάρτηση τέτοιων συνταγών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοείται πως ναι! Τώρα που το λες έχω κάτι μπριζόλες στην κατάψυξη...καλή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμμ, Ζετούλα έχω και εγώ κάτι μπριζόλες στην κατάψυξη. Αλλά είναι του λαιμού!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παν μέτρον άριστον ;-)
    Και κρέας και λαχανικά και ψαρικά. Αρκεί να υπάρχει εγκράτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή