Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σίσση, σνίτσελ και σάχερ...

Επισκέφτηκα τη Βιέννη πριν 2-3 βδομάδες, «αναγκαστικά» λόγω δουλείας.  Με το που έφτασα έπαθα ένα κρυαδικό (αντίθετο του θερμικού) σοκ λόγω του ότι έφυγα από τους 30C της Κύπρου και έφτασα στους 8C! Βεβαίως κοίταξα τον καιρό πριν φύγω αλλά ο χαλασμένος θερμοστάτης μου δεν μου επέτρεψε να εκτιμήσω σωστά πόσο κρύο θα ήταν και συνεπώς την έπαθα. Έφυγα με τη λιακάδα και ανάλαφρα ντυμένη και με το που έφτασα στο αεροδρόμιο ξεκίνησα να βγάζω από τη βαλίτσα μου ό,τι είχα και δεν είχα για να ζεσταθώ.
Έμεινα σε ένα ξενοδοχείο δίπλα από ένα υπέροχο πάρκο, κατά μήκος του Δούναβη, ντυμένο σε φθινοπωρινά χρώματα, τα οποία ακόμα να φανούν στην Κύπρο (και έτσι όπως πάει ούτε και το βλέπω). Δυστυχώς συνήθως στα επαγγελματικά ταξίδια δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για sight-seeing. Αυτή τη φορά ήμασταν κάπως τυχεροί και είχαμε μισό απόγευμα και ένα βράδυ στη διάθεσή μας. Κανονίσαμε, λοιπόν, με τον ωραίο συνάδελφο εκ Γαλλίας (νεαρός, μισός Γάλλος μισός Ιταλός και με accent τραγουδιστικό) και τον αντίστοιχο συνάδελφο εξ Ολλανδίας (πανύψηλο, κρυόκολο και ξερόλα) και κατεβήκαμε στο κέντρο.
Ξεκινήσαμε με τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου όπου εκείνη τη στιγμή γινόταν λειτουργία και μόλις μπήκαμε ξίνισε τα μούτρα του ο δηλωμένος άθεος Ολλανδός. Περάσαμε από το ξενοδοχείο Σάχερ όπου ο κόσμος έκανε ουρά για ένα καφέ και the original sachertorte, το οποίο έχω δοκιμάσει στο παρελθόν και όντως αξίζει την αναμονή αν είστε φίλοι της σοκολάτας.

Συνεχίσαμε με το μουσείο Αλμπερτίνα που φιλοξενούσε μια έκθεση του Πικάσο με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη» και μια άλλη του Μιχαήλ Άγγελου για την ανθρώπινη μορφή. Ήταν και οι δύο πολύ ενδιαφέρουσες, για μένα περισσότερο αυτή του Πικάσο λόγω του θέματος ίσως, even though he is not my cup of tea σε θέματα τέχνης. Η Γκουέρνικα παρόλο που είχε άμεση σχέση με το θέμα δεν ήταν εκεί. Υπήρχαν όμως άλλα πολύ ωραία έργα, ειδικά αυτά που είχαν σαν θέμα την ειρήνη. Ο Ολλανδός σχολίασε σχεδόν κάθε έργο και έκανε σόου στις γνώσεις του περί ιστορίας/πολιτικής/τέχνης/τεχνικής κτλ κτλ κτλ. Όποτε είμαι με τέτοιου είδους ξερόλες βορειοευρωπαίους συνεργάτες βαριέμαι αφάνταστα γιατί νοιώθω ότι είμαι σε προφορικό τεστ γνώσεων.
Στη συνέχεια της βόλτα μας αφού λοιπόν είδαμε λουλούδια αγκινάρες και λάχανα και θαυμάσαμε βιτρίνες από μακαρούνς και cup cakes, ήπιαμε το sturm μας (ήπια το μισό και μετά θυμήθηκα να το φωτογραφήσω), δίπλα στη φουφού του καστανά (τα μεταξωτά τα άφησα σπίτι γιατί έκανε κρύο). Το sturm είναι φρέσκο κρασί που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση, μπορείς να το βρεις μόνο αυτή την εποχή και πρέπει να προσέξεις μιας και είναι γλυκό και εύκολα πίνει κάποιος μεγάλες ποσότητες που δεν παύουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ονομάζεται sturm (storm) γιατί δεν είναι διαυγές.
Επισκεφθήκαμε και μια έκθεση της μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo. Περιδιαβαίνοντας την έκθεση και διαβάζοντας διάφορα για τη ζωή της είναι εμφανής ο έντονος πόνος που βίωσε. Έζησε μια πολυτάραχη ζωή και εντύπωση μας έκαναν οι διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις της και κυρίως αυτή με τον Τρότσκι!! Περιττό να αναφέρω ότι ο Ολλανδός γνώριζε ήδη πολλά από τη βιογραφία της και ακούσαμε διάλεξη για τον κομμουνισμό, την ιστορία της εποχής, το ρόλο που διαδραμάτισε αυτή και ο Ντιέγκο ο άντρας της κτλ.
Δεν είναι κρίμα που στην Κύπρο σπανίως έχουμε την ευκαιρία να δούμε τέτοιες εκθέσεις? Βεβαίως πριν λίγους μήνες είχαμε την έκθεση του Μιρό που ήταν μια καλή αρχή.

Όπως και να έχει, καταλήξαμε ευτυχώς με άλλους συνεργάτες για φαγητό. Φυσικά φάγαμε σνίτσελ (ήταν τεράστιο και για μένα λίγο στεγνό) συνοδευόμενο από μια πολύ ωραία κρύα πατατοσαλάτα. Ο Ολλανδός που δεν καταλαβαίνει από φαγητό απόλαυσε το σνίτσελ του εκστασιασμένος. Για επιδόρπιο πήραμε φυσικά apple strudel που ήταν απλά φανταστικό.


  


Υ.Γ. Ίσως να πρέπει να οργανώσω μια σύνοδο κορυφής αποκλειστικά για apple strudel!!!

9 σχόλια:

  1. Μαίρη σ' ευχαριστώ για το υπέροχο, έστω και νοερά, ταξίδι που μου χάρισες..
    Νάσαι καλά...καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. i moni diafora tis emfanisis tou snitsel kai tou strudel sti fwtografia ine i zaxari axni pantws. arage sti geusi exoun diafora?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος
    Χαχα, έχεις δίκαιο. Σίγουρα όμως στη γεύση είχαν μεγάλη διαφορά!
    @ Δάφνη
    να'σαι καλά. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σνιτσελ - στρουντελ σημειωσατε χ!!! τελειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο, μας ταξίδεψες μαζί σου στη Βιέννη. 30 βαθμοί στην Κύπρο αυτή την εποχή!! Υπέροχα. Δεν το θέλω καθόλου το κρύο.

    Κορίτσια είστε όλες στην Κύπρο; Σε ποιά πόλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Ήβη,
    σ'έυχαριστώ, καλή η ζέστη αλλά λίγη βροχή δεν βλάπτει. Είμαστε ολες στη Λευκωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχα!!!
    Μας ταξίδεψες κι εμάς!!
    Τόση ζέστη έχει αλήθεια τέτοια εποχή στην Κυπρο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το φαγητό της Βιέννης είναι το κάτι άλλο :-)
    Καλά πρέπει να περάσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή