Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ξέρουν οι Άγγλοι τί είναι κουζίνα;

Προσοχή! Αυτή η ανάρτηση συνοδεύεται με τσάι και rich tea biscuits, μην σας πω και scones!

Το South Wingfield είναι ένα χωριουδάκι στην περιοχή Derbyshire της Αγγλίας, αρκετά μεγάλο για να έχει 3 μπυραρίες και αρκετά μικρό για να κοιμούνται οι κάτοικοί του με ξεκλείδωτες πόρτες.

Με φιλοξένησαν στο σπιτικό τους ένα ιδιαίτερο ζευγάρι μεσήλικων παρά κάτι Άγγλων. Ένα μικρό παραδοσιακό τυπικό αγγλικό σπίτι με κόκκινα κεραμίδια, δύο υπνοδωμάτια, σεμεδάκια για κουρτίνες, τζάκι, ξύλινη μικροσκοπική κουζίνα και κήπο στο βάθος.

Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο, του πρώτου δωματίου προηγείται ένας μικρός στενός διάδρομος που η χρησιμότητα του είναι απλή - εκεί αφήνεις ομπρέλες, παλτά, γαλότσες και οτιδήποτε άλλο κουβαλούσες στο κρύο και στη βροχή όλη μέρα. Αφού ξεφορτωθείς τα βάρη της ημέρας προχωράς μέσα σε μια τεράστια (για τα δεδομένα του σπιτιού) βιβλιοθήκη με κυρίως δύο είδη βιβλίων, μαγειρικής και ψυχολογίας - ο παράδεισός μου! Βιβλία μαγειρικής από κάθε χώρα για κάθε κουζίνα, βιβλία που μιλούν για γεύσεις και πως αυτές γεννιούνται, ζουν και επηρεάζουν τη ζωή μας.

Μια μικρή πόρτα σε οδηγεί στην τραπεζαρία με ένα μεγάλο τραπέζι από ακατέργαστο ξύλο, ένα ζεστό βαθύ καναπέ και μια μεγάλη δερμάτινη καρέκλα απέναντι από το τζάκι. Οι δύο γάτες, ο κύριος γάτος (Mr Cat) και ο Τζίντζερ (πόσο πιο αγγλικά ονόματα;), έχουν μόνιμη θέση πάνω στα χέρια του καναπέ, να κοιτάνε ευθεία το τζάκι και να μισοκοιμούνται από την αύρα της φωτιάς.

Η μικροσκοπική ξύλινη κουζίνα χωράει μέσα περισσότερα πράγματα απ'όσα παλεύουν να αποθηκευτούν στην σαφώς μεγαλύτερη δική μου. Κατσαρόλες και κουτάλες, μπαχαρικά και βότανα, όλα πάνω στα ράφια να σε καλούν να παίξεις μαζί τους. Ψυγείο; ναι υπάρχει ψυγείο, μα η φύση και το κρύο έξω στον κήπο έχουν βρει κι αυτά τη χρησιμότητά τους στην κουζίνα.

Η Σούζαν ήθελε να με φιλέψει κάτι παραδοσιακό. The most traditional of all English dishes - Roasted Beef with Yorkshire Pudding. Βοήθησα λίγο, καθάρισα τις πατάτες και υπολόγισα το βάρος του βοδινού - έκανα τη βρώμικη δουλειά. Η Σούζαν είχε διαλέξει το τελειότερο κομμάτι του βοδινού γι'αυτό το γεύμα, παϊδάκια βοδινού, τα οποία έψησε άκοπα 15 λεπτάκια για κάθε κιλό τους και μετά τα άφησε να ξεκουραστούν άλλα είκοσι λεπτά εκτός φούρνου.

Αποτέλεσμα: το τρυφερότερο και ζουμερότερο βοδινό που έχω γευτεί... οκ δεν το συστήνω γι' αυτούς που προτιμούν το κρέας τους καλοψημένο, μιας και το 'χε το αιματάκι του. Το συνόδευσε με λαχανικά στον ατμό, πατάτες φούρνου, πατάτες πουρέ και φυσικά yorkshire puddings. Τα πιάτα ήρθαν και μας βρήκαν έτοιμα σερβιρισμένα στο τραπέζι από το σύζυγο. Εντυπωσιάστηκα από το πόσο ζεστό ήταν το ίδιο το πιάτο κι όπως μου εξήγησαν στα μέρη τους, για το υπέρτατο αποτέλεσμα, ζεσταίνεις το ίδιο το πιάτο πριν βάλεις μέσα το φαγητό. Μικρό αγγλικό μυστικό για τις κρύες μέρες όπως εμείς παγώνουμε τα ίδια τα ποτήρια της μπύρας το καλοκαίρι.
(Η φώτο είναι φυσικά "κλεμμένη" αφού ντράπηκα να φωτογραφήσω ξένα πιάτα)

Ήπιαμε το κρασάκι μας, συζητήσαμε για πολιτική, για βασιλιάδες, για πόλεμους, για θρησκείες και φυσικά για το κοινό μας αγαπημένο θέμα, το φαγητό. Η Σούζαν είναι η καλύτερη αγγλίδα μαγείρισσα που έχω γνωρίσει κι όταν της το είπα χάρηκε σαν μικρό παιδί.
- "Δεν φημίζονται οι Άγγλοι για την κουζίνα τους, εσύ όμως έχεις φτιάξει τα καλύτερα πιάτα που έχω δοκιμάσει"
- "Αλήθεια το λες; Έχω φίλες που έχουνε ταλέντο στη μαγειρική και το έχουν κάνει επάγγελμα αλλά... αλήθεια το λές;"

Το επόμενο πρωί και αφού προηγήθηκαν μερικά ποτηράκια κρασί παραπάνω και ένας γλυκός ύπνος στο πιο ζεστό πάπλωμα που με σκέπασε ποτέ, η Σούζαν με αποχαιρέτησε με δύο νοστιμιές: Raspberry Jelly από τα μούρα του κήπου της που ταιριάζει τέλεια σε γλυκίσματα και Green Tomatoes Chutney που έφτιαξε με τις ντομάτες που καλλιεργεί ο 92χρονος πεθερός της. Κι αφού οι νοστιμιές έφτασαν σώες μαζί μου στο νησί, το μόνο που απομένει είναι να συνοδεύσουν ευχάριστα τις γιορτές που έρχονται. Ετοιμαστείτε!

10 σχόλια:

  1. Ζετούλα, περιμένουμε να δοκιμάσουμε κι εμείς τις νεοαποκτηθέντες λιχουδιές σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι θα λαχταρούσα πιάτο τυπικής αγγλικής κουζίνας δεν το περίμενα...Έχεις ταλέντο τελικά Ζέτα στην περιγραφή. Είσαι μια παραμυθού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι καταπληκτικό post! Δεν έχω πάει ποτέ στην Αγγλία -είναι ένα από τα ταξίδια που θέλω να κάνω- και με βάζει πραγματικά στην ατμόσφαιρα! Τρελαίνομαι επίσης για τα υπέροχα σάντουϊτς-μαρμελάδες-κουλουράκια-μπισκότα-βουτήματα που συνοδεύουν το tea time! Φαντάζομαι ότι η χειροποίητη μαρμελάδα και το chutney που σου χαρίσανε θα είναι καταπληκτικά!
    Ζηλεύω!!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Μαίρη: εννοείται πως ναι! πρέπει να σκεφτούμε συνταγές και συνοδευτικά!

    @ Λίνα: αν ο μάγειρας και τα υλικά είναι καλά, ακόμα και η αγγλική κουζίνα μπορεί να γίνει μια νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Άρτεμις: Νομίζω πως η πραγματική σπεσιαλιτέ των Άγγλων είναι όντως ότι συνοδεύει το τσάι τους! Να πάς και να μαζέψεις όλα τα μαρμελαδικά του κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο κορίτσια με τα ωραία σας ταξίδια!
    Τη μια η Μαίρη με την Βιέννη και τώρα εσύ Ζέτα...
    "Ταξιδέψτε" λίγο κι εμάς που έχουμε κολλήσει στο...Ελλάντα!!
    Από το 2008, που πήγα Νορβηγία, έχω να κάνω ένα ταξίδι καλό!
    Για να δούμε φέτος, κάτι θα γίνει θέλω να πιστεύω!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kale pou to petixes afto to xorioudaki?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απ' ότι φαίνεται στην Αγγλία είναι στη μόδα να φεύγεις από την πόλη και να πηγαίνεις να μείνεις στο χωριουδάκι του παππού σου, είναι και πιο ακριβά τα σπίτια στο χωριό παρά στην πόλη! Εγώ απλά ακολούθησα το μοδάτο ζευγάρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ap ti foto pantos fenete t-e-l-i-o! se filoxenisan ekei anti na meineis se xenodoxio? ine kapoio programma opos px erasmus? thelooooooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς δεν είναι πρόγραμμα, μας ενώνουν χρόνια σχέσης με το ζευγάρι και απλά με φιλοξενούν καμιά φορά άμα πάω προς τα μέρη τους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή