Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Donuts ή Muffins? Την Κική ή την Κοκό;

Με τα donuts έχουμε ιστορία. Στην αρχή δε μου άρεσαν. Δοκίμαζα πάντα αυτά που είτε έχουν κάλυψη σοκολάτας από πάνω ή έχουν γέμιση μαρμελάδας. Δε μου άρεσαν καθόλου, απορούσα πραγματικά γιατί γίνεται τόσο σούσουρο! Μια μέρα όμως ήρθε και σε μένα η επιφώτηση! Ένα βροχερό απόγευμα στο Λονδίνο βολτάραμε με μια φίλη στο Harrods κι αφού χόρτασε το μάτι μας καλούδια, η τσέπη μας το μόνο που μπορούσε να σηκώσει ήταν donuts.

Όχι δεν τρελάθηκα με το donut του Harrods γιατί πάλι πήρα με κάλυψη σοκολάτας. Όμως η φίλη μου η donutζου είπε στο παιδί που στεκόταν πίσω από τον πάγκο..."Αν σου χαμογελάσουμε θα μας κεράσεις κι ένα εσύ?"...και ως δια μαγείας έγινε το θαύμα... τριπλό θαύμα:
1ο Μας κέρασε Άγγλος
2ο Μας κέρασε Άγγλος που δουλεύει στο Harrods
3o Μας κέρασε Άγγλος που δουλεύει στο Harrods donut σκέτο χωρίς γέμιση ή κάλυψη - απλή ζαχαρίτσα κανελίτσα!

Τότε λοιπόν ήρθε και η επιφώτηση! Το λάτρεψα! τόσο απλό και τόσο υπέροχο μαζί! Μετά όμως μάζεψα την όρεξή μου και είπα "Ζετάκι Donut = Τηγανητό κι άρα δεν είναι για καθημερινό" (ναι επειδή κάνει ρήμα το έλεγα τραγουδιστά). Πριν λίγες μέρες όμως πήρε το μάτι μου μια συνταγή που δεν μπορούσα να της αντισταθώ γιατί πολύ απλά διέγραφε το τηγανητό!

Είναι muffins, δεν είναι muffins, είναι donuts δεν είναι donuts... δεν ξέρω τί είναι πιο πολύ, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα λάτρεψα πολύ!


Muffins / Donuts


Τί θα χρειαστείτε (για 12 muffins):

Ζύμη:
  • 2 φλ. αλεύρι
  • 1 κσ. backing powder
  • 1/2 κτγ μαγειρική σόδα
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • 1 φλ. γιαούρτι
  • 2 αυγά
  • 2/3 φλ. ζάχαρη μαύρη
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 4 κσ ηλιέλαιο
Γλάσο:
  • 2 κσ βούτυρο
  • 1/4 φλ ζάχαρη
  • 1/2 κτγ κανέλα

Πώς να τα φτιάξετε:

1. Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το backing powder, τη σόδα και το αλάτι.

2. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύετε το γιαούρτι με τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά και το ηλιέλαιο.

3. Ενώνετε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας απαλά μέχρι απλά να υγρανθούν τα στερεά υλικά. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει λεία!

4. Βάζετε το μείγμα στα ειδικά φορμάκια για muffins γεμίζοντάς τα μέχρι τα 2/3 της χωρητικότητάς τους.

5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 12-15 λεπτά.

6. Ενώ ψήνετε τα muffins, λιώνετε σε ένα μικρό μπολάκι το βούτυρο και σε ένα δεύτερο ενώνετε τη ζάχαρη με την κανέλα.

7. Αφού ψηθούν τα muffins τα βγάζετε και τα βουτάτε ενώ είναι ακόμη λίγο ζεστά πρώτα στο λιωμένο βούτυρο και μετά στο μείγμα ζάχαρη-κανέλα.


5 σχόλια:

  1. Δελεαστική η συνταγή!!!!
    Ότι πρέπει για Χριστουγεννιάτικο πρωινό
    Μπράβο ο Άγγλος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το δικό σου δεν πάει πίσω!!! Πάντως το καλοκαίρι ήρθα στην Κύπρο και ξετρελάθηκα! Μπορείς να το δεις σε αυτά τα links:http://sotisfoodandwine.blogspot.com/2010/09/cyprus-no2.html
    και http://sotisfoodandwine.blogspot.com/2010/08/solution-cyprus.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε κορίτσια!
    Σώτη όταν ξανάρθεις να μας το πεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτική ιδέα και φαίνονται και νόστιμα -εξίσου με τα τηγανητά! Θα τα δοκιμάσω γιατί η ζαχαροκανέλλα είναι επίσης αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελεια η συνταγή! αλλα εγώ που δεν εχω το ταψί-φόρμα τι μπορώ να κανω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή