Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

«Πειραγμένο» Christmas Cake


Κάθε χρόνο, 1-2 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, οι απανταχού νοικοκυρές της Κύπρου παραδοσιακά φτιάχνουν το κλασσικό Χριστουγεννιάτικο Κέικ, ένα κέικ παρόμοιο με το αγγλικό fruit cake - προφανώς ένα έθιμο κατάλοιπο της αγγλικής αποικιοκρατίας στην Κύπρο. Κάτι άφησαν κι αυτοί στο πέρασμά τους, καλό ή κακό εσείς θα κρίνετε! Το κέικ αυτό παραδοσιακά "ντύνεται" σε άσπρο γλάσο με αμυγδαλόπαστα και στολίζεται με μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια... από αγιοβασίλιδες μέχρι χιονανθρωπάκια.

Με κεντρικό θέμα αυτό το κέικ λοιπόν, γίνονται εκτεταμένες συζητήσεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα για τις διάφορες αναλογίες στη συνταγή, τα καταλληλότερα γλυκά του κουταλιού, παστά φρούτα και ξηρούς καρπούς και ακόμα πιο εκτεταμένες μετά τα Χριστούγεννα για το πιο είναι το καλύτερο, το πιο μυρωδάτο, το πιο ζουμερό, ή έστω το πιο ωραία στολισμένο. Φυσικά η κάθε μία "αντικειμενικά" πάντοτε υποστηρίζει ότι το δικό της είναι το καλύτερο!

Απ' όσες συζητήσεις έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η μετριόφρων θεία Γεωργία πάντοτε βρίσκει ότι της μαμάς μου είναι καλύτερο από το δικό της! Φυσικά η θεία Γεωργία μια χρονιά στο δικό της έβαλε αλάτι αντί για ζάχαρη και το κατάλαβε το πρωινό των Χριστουγέννων όταν το έκοψε για να δοκιμάσουμε με τον καφέ μας... Κατά τα άλλα όμως είναι πολύ καλή μαγείρισσα.

Πόσο καιρό όμως να φτιάχνουμε τα ίδια και τα ίδια κάθε Χριστούγεννα?? Τα τελευταία τρία χρόνια αποφάσισα να πάρω λίγο την κατάσταση στα χέρια μου. Διαμόρφωσα μια συνταγή της Nigella's και φτιάχνω ένα λίγο διαφορετικό κέικ το όποιο κερδίζει τις εντυπώσεις ακόμα και του πιο δύσκολου "πελάτη". Ακόμα και αυτών που ισχυρίζονται ότι δεν τους αρέσει το Χριστουγεννιάτικο Κέικ! Και το καλύτερο είναι ότι δεν επιδέχεται συγκρίσεις αφού είναι τόσο διαφορετικό από τα άλλα! Έχει γεύση από συνδυασμό σοκολάτας, καφέ και πορτοκάλι! Με σύγκριση ή χωρίς όμως είναι "αντικειμενικά" το καλύτερο!...



Μιά - δυό βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα λοιπόν, το περασμένο Σάββατο, μαζευτήκαμε με τη Λίνα και τη Ζέτα και φτιάξαμε τρία, ένα για την καθεμιά! Η Λίνα θα το πάρει μέχρι και στην πατρίδα για να δοκιμαστεί και από τη Βόρεια Ελλάδα!

Υλικά:
300 γρ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο μίξερ
100 γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους ή αλεσμένους στο μίξερ
100 γρ. σταφιδες ξανθές
125 ml λικέρ καφέ (αν δεν έχετε διαλύστε στιγμιαίο καφέ σε νερό και λίγο κονιάκ)
1 ποτ. ζάχαρη μαύρη
1 ποτ. μέλι
χυμό και ξύσμα από δύο πορτοκάλια
4 κσ κακάο
1 κγ mixed spices
κανέλα (συνήθως δεν έχει το mixed spices)
2 μεγάλα αυγά κτυπημένα
1 ποτ. αλεύρι κοσκινισμένο
1/2 ποτ. αλεσμένο αμύγδαλο
1 κγ baking powder

Εκτέλεση:
1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα αλεσμένα ή ψιλοκομμένα φρούτα, το λικέρ καφέ, το χυμό από τα πορτοκάλια, το μέλι, τη ζάχαρη και το κακάο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά αναδεύοντας για να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα (10 περίπου λεπτά).
2. Αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να κρυώσει το μείγμα.
3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά και τα χτυπημένα αυγά.
4. Βάζουμε σε ανοιγόμενη φόρμα (20 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 60-90 λεπτά, αναλόγως φούρνου, μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι λίγο υγρό (δεν θέλουμε να στεγνώσει πολύ το κέικ).
5. Αφού κρυώσει μπορείτε να το διακοσμήσετε όπως θέλετε ή να το τυλίξετε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ώστε να διατηρηθεί (αν δε θα το καταναλώσετε άμεσα). Εμείς προς το παρόν διακοσμήσαμε μόνο ένα μικρούλικο χρησιμοποιώντας λευκή λιωμένη σοκολάτα με λίγη φρέσκα κρέμα, ζάχαρη άχνη και σοκολατένιες σταφίδες.

Υ.Γ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι αποξηραμένα φρούτα έχετε (π.χ. σύκα, βερίκοκα, κ.λπ.)

10 σχόλια:

  1. Μαίρη εξαιρετική ιδέα το "πειραγμένο" κείκ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσε πολύ η ιδέα σου και θα επιχειρήσω να το φτιάξω. Θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας κορίτσια!
    Αν και..."πειραγμένο" είναι υπέροχο!
    Τα υλικά του τέλεια και μυρωδάτα.
    Όσο για την αγγλική αποικιοκρατία στην Κύπρο, ας μην το θίξουμε τώρα το θέμα, μέρες που είναι!!!!!!!
    Φιλιά και στις τρεις σας, ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τόσα αρωματικά, φρούτα και εκλεκτά υλικά είμαι σίγουρη ότι είναι ωραιότατο! Χρόνια σας πολλά! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε! Είναι όντως πολύ μυρωδάτο.
    Ανώνυμε/η καλές επιτυχίες! Περιμένουμε σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας κορίτσια από τις χιονισμένες Βρυξέλλες! Το τοπίο μοιάζει πολύ με το christmas cake έτσι όπως το στόλισε η Μαίρη. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άντε τελείωνε, μας έλειψες! Έλα να μαγειρέψουμε τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To δικό μου το "πείραξα" πέρσι και έχει μέσα λικέρ καφέ αλλά διαφορετικά φρούτα. Υπάρχει ένα υπέροχο Κυπριακό προϊόν που ταιρίαζει υπέροχα μέσα το κέικ αυτό και καμιά Κυπρία νοικοκυρά δεν το χρησιμοποιεί. Εγώ το έχω περιλάβει στην περσινή συνταγή μου, η οποία είναι μέσα στο βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαι σίγουρη ότι το κυπριακό προιόν που χρησημοποιείς είναι το χαρουπόμελο! Δυστυχώς παρόλο που είναι όντως υπέροχο δεν έχουμε μάθει να το χρησημοποιούμε και πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή