Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ρεπορτάζ αγοράς: Η νοστιμιά βασίζεται στα υλικά, μην το ξεχνάτε!

Το προηγούμενο ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου επισκέφτηκα το delicatessen κατάστημα Ανεμόεσσα στο κέντρο της Λευκωσίας με αφορφή μια Πρόσκληση για πρωινό! Οι ιδιοκτήτες είχαν την ιδέα να διοργανώσουν για τους πελάτες τους ένα πλούσιο και γεμάτο γευστικές εκπλήξεις πρωινό γεύμα μέσα στο ανανεωμένο και πολύ γουστόζικο κατάστημά τους.



Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τυριά με σως χαρουπιού, καπνιστή λούτζα και χοιρομέρι, τραγανά κουλουράκια με έψημα, ροφήματα με βότανα και άλλα πολλά gourmet εδέσματα που δεν μπορούσες παρά να τα δοκιμάσεις και να τα ξαναδοκιμάσεις...

Στην Ανεμόεσσα μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακά, ποιοτικά προϊόντα της Κύπρου που μέσα από τον προσεγμένο και έξυπνο τρόπο διαλογής τους και συσκευασίας δίνουν την ευκαιρία σε επίδοξους γευσιγνώστες (και μη) να αξιοποιήσουν την παρόδοση και τις ρίζες της κυπριακής και ελληνικής κουζίνας μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ...

Σκέφτηκα, λοιπόν, να αγοράσω 4-5 ύλικα και με αυτά να κάνω μια συνταγή. Η όλη ιδέα ήταν να κρατήσω τις γεύσεις καθαρές ώτσε να αναδειχτεί η ποιότητα της πρώτης ύλης. Οι επιλογές που έκανα με οδήγησαν σε μια πολύ βασική παραδοσιακή συνταγή μακαρονάδας της υπαίθρου μας με μια μικρή προσωπική πινελιά. Δείτε, λοιπόν, τι προέκυψε από τη βόλτα μου το ωραίο εκείνο πρωινό.


Μακαρόνια από σπίτι, με σύβραση, ντομάτα και χαλούμι

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια χειροποίητα

500 γρ. ντοματοπολτό φρέσκο
2-3 κρεμμύδια
Χαλούμι (με το μάτι, όσο θέλετε)
1 κ.σ. πολτό μαύρης ελιάς
Θυμάρι, βασιλικό
Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε ζωμό σπιτικό (ό,τι γεύσης προτιμάτε) για 8-10’ το πολύ. Καλύτερα να είμαστε από πάνω από την κατσαρόλα και να τα προσέχουμε γιατί τα χειροποίητα ζυμαρικά βράζουν πιο γρήγορα (αναλόγως από το αλεύρι τους) και έτσι μπορεί στο τέλος να λιώσουν και να μην το καταλάβουμε.
2. Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το ζωμό που είναι γεμάτος άμυλο για να δέσουμε αργότερα την ντομάτα μας.
3. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο (ναι Ζέτα μου, μπόλικο!) και τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μας τόσο όσο να αρχίσουν να γίνονται καφετιά (σύβραση).
4. Σε μια πιατέλα ρίχνουμε το μισό τριμμένο χαλούμι (έγω ήμουν φειδωλή επειδή φοβόμουν ότι ο ‘παράξενος’ άντρας μου που δεν τρώει ωμά τυριά και ιδιαίτερα λευκά, με επιμέρους ανεξήγητες εξαιρέσεις (π.χ. σπανικοτυρόπιτα), θα ξίνιζε τα μούτρα του. Τελικά έγλειψε το πιάτο...)
5. Ρίχνουμε τα ζεστά μακαρόνια ώστε να λιώσει το τυρί από κάτω και στη συνέχεια περιχύνουμε με τη σύβραση.
6. Στο μεταξύ σε μια άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει τον ντοματοπολτό, με τα μυρωδικά και λίγη ζάχαρη και λίγο από το ζωμό που κρατήσαμε και σιγοβράζουμε για 5’ το πολύ μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Λίγο πριν το τέλος βάζουμε και τον πολτό ελιάς (η προσωπική πινελιά που σας έλεγα). Ο φόβος μου ήταν ότι μπορεί να πίκριζε η ντομάτα αλλά τελικά ήταν πολύ καλή επιλογή.
7. Περιχύνουμε τα μακαρόνια και με τη σάλτσα ντομάτας και τέλος πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο χαλούμι.

Bon appétit!

6 σχόλια:

  1. Το έγλυψα είναι η αλήθεια, αλλά ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ δεν είμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα κορίτσια και καλή μας εβδομάδα!
    Λίνα, σ' ευχαριστούμε γι' αυτή την ωραία συνταγή.
    Τα σπιτικά ζυμαρικά, είναι υπέροχα!
    Με την περιγραφή σου γέλασα πολύ και ειδικά με το..."μπόλικο ελαιόλαδο", νάσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Δάφνη! Μπόλικο (!) γιατί η Ζέτα μετράει τις μπουκιές και τις θερμίδες μας!
    xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ μόνο θερμίδες μετράω... τις μπουκιές με τέτοια νοστιμιά δεν τις προλαβαίνω!

    @ Γνωστός Άγνωστος:
    κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καππάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκανες ένα πολύ νόστιμο πιάτο με πολύ όμορφα υλικά!
    Και η προσωπική πινελιά σίγουρα το έκανε ακόμη πιο νόστιμο!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ.
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή