Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μπισκότα με Κάρδαμο... είναι σου λέω Βάλσαμο!


Εγώ και η ζαχαροπλαστική δεν έχουμε πολύ καλή σχέση. Προς Θεού δεν έχω τίποτα μαζί με την τέχνη της ακρίβειας του γραμμαρίου και του λεπτού ψησίματος, αλλά να καλέ... θα το έχετε καταλάβει ήδη... με τους δικούς της έχω το πρόβλημα... αυτόν το Βούτυρο και τη Ζάχαρη, μου κάθονται λίγο στο στομάχι. Το χειρότερο είναι ότι μου κάθονται πιο πολύ στην περιφέρεια και η Μεσογειατότητα μου δεν μπορεί να αντέξει άλλες καμπύλες...

Όπως και να'χει... χτες το βράδυ κάτσαμε και τα είπαμε ένα χεράκι με τους δικούς της.. Χριστούγεννα έρχονται και είπα να βάλω νερό στο κρασί μου και να συμφιλιωθούμε λιγάκι. Η αλήθεια είναι πως μεσολάβησε το Κάρδαμο που καθόταν στο ντουλάπι μου εδώ και καιρό. Τώρα όπως καταλαβαίνετε το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό λίγο περίεργο ή το αγαπάς ή δεν το αντέχεις - δεν υπάρχει happy medium!

Αν λοιπόν είστε σ'αυτούς που αγαπούν το κάρδαμο και θέλετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, τα πιο κάτω πρακτικά της συζήτησης (πείτε τα συνταγή) θα σας εκπλήξουν ευχαριστά... και το καλύτερο είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πετύχουν! Αν πάλι το βρίσκεται έντονο σαν μπαχαρικό, βάλτε κανέλα!


Danish Christmas Cookies

Τί θα χρειαστείτε (για 20 περίπου μπισκότα):
  • 1 φλ. αλεύρι ή όσο σηκώσει*
  • 1/2 φλ. βούτυρο (γύρω στα 110 γρ)
  • 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κτγ κάρδαμο αλεσμένο**
  • λίγο αλάτι

Πώς να τα φτιάξετε:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο για 5 λεπτά στους 150C.

2. Χωρίζετε τον κρόκο από το ασπράδι και κρατάτε και τα δύο.

3. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε το βούτυρο και τα τρίβετε μεταξύ τους μέχρι να γίνουν σαν τριμμένα ψίχουλα.

4. Προσθέτετε στο μπολ το ασπράδι από το αυγό, 1κτγ κάρδαμο (κρατάτε το υπόλοιπο για το γλάσο), τη ζάχαρη και μια τσιμπιά αλάτι. Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα (ή με τα χέρια σας δε θα πάθει τίποτα) μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια λεία ζύμη.

5. Αλευρώνετε μια επιφάνεια, πλάθετε τη ζύμη σε πάχος 0.5 εκατοστού περίπου, κόβετε τα μπισκότα σας με χριστουγεννιάτικα φορμάκια (δεν έχω τέτοια φορμάκια γι'αυτό πήρα ένα φλιτζανάκι του καφέ και έκοβα με αυτό) και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί.

6. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε τον κρόκο, 1 κσ. ζάχαρη άχνη και το υπόλοιπο κάρδαμο και τα ανακατεύετε καλά. Με το μείγμα αυτό αλείφετε με ένα πινέλο την επιφάνεια των μπισκότων.

7. Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά*** ή μέχρι να χρυσαφίσουν στις άκριες.



Προσοχή!

* Η οριτζινάλε συνταγή έλεγε 1 φλιτζάνι αλλά σε μένα χρειάστηκε να βάλω παραπάνω... ίσως φταίει η συνταγή αλλά ίσως να φταίει και το αλεύρι μου.

** Έχετε κάρδαμο αλλά ολόκληρο τον καρπό; Πάρτε μαχαιράκι, σχίστε το φλοιό, βγάρτε τα σποράκια και αλέστε τα στο μπλέντερ με λίγη ζαχαρίτσα (ω ναι είχα πολύ όρεξη χτες βράδυ... ίσως να φταίει η ψευδοεφεδρίνη στο σιροπάκι του βήχα)

*** Πολύ αστέρι έπεσε! Λοιπόν η οριτζινάλε συνταγή και πάλι έλεγε 30 λεπτά αλλά ίσως λόγω μικρού μεγέθους των μπισκότων, ίσως λόγω φούρνου, εμένα χρειάστηκαν τουλάχιστον 10 λεπτά λιγότερο γι'αυτό έχετε το νού σας!


Θερμίδες: Περίπου 75kcal /μπισκότο (εντάξει δεν είναι και για χόρταση!)

7 σχόλια:

  1. Γεια σου Ζέτα μου, με τα πρωτότυπα μπισκοτάκια σου!
    Ο τίτλος κάνει και ρίμα, όχι τυχαία φαντάζομαι..
    Αλλά αυτό που μου αρέσει, είναι οι θερμίδες που μας γράφεις, να μη ξεχνιόμαστε έτσι;;
    Όσο για τον πρόλογο, με έκανες και γέλασα πολύ, νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι για να μην μου βρίσκετε δικαιολογίες πως δεν ξέρετε γιατί βάλατε κιλά τις γιορτές! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαντάζομαι άρωμα!!!
    Βάλσαμο ,βάλσαμο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, με γεια τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση! Πολύ χαρούμενη και ελπιδοφόρα...

    Τα μπισκοτάκια Ζέτα, μου άρεσαν γιατί λατρεύω το άρωμα του κάρδαμου!

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ εκλεκτικα με γευση και αρωμα!Θα δοκιμαστουν!Καλες γιορτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Εύα: άρωμα δε λές τίποτα...! Ειδικά την ώρα που άλεσα τα σποράκια, ήταν σαν μικρές εκρήξεις!

    @KitchenStories: Ευχαριστούμε πολύ! Αφού "εδώ έχει πάντα ήλιο" είπαμε να ντύσουμε το μπλογκάκι γιορτινά να νιώσουμε Χριστούγεννα!

    @ Μάρα: Καλώς την! Αν βρεις χρόνο να τα φτιάξεις, να μας πεις τις εντυπώσεις σου! Θα χαρούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή