Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μαγειρεύουμε Ελληνικά... Γιουβαρλάκια

Η ελληνική κουζίνα είναι καθ'ορισμού η γευστικότερη. Τί κι αν δεν έχουμε πήξει στα εστιατόρια με αστέρια μισελίν. Ο λόγος είναι απλός, τα άστερια βρίσκονται στην κουζίνα της κάθε μιας από εμάς!

Έτσι η ιδέα της Λίλας μας βρήκε απόλυτα σύμφωνες και αποφασίσαμε να την υποστηρίξουμε με αυτή τη συνταγή. Γιουβαρλάκια, λοιπόν, το γευστικότερο χειμωνιάτικο γιορτινό πιάτο που μπορούσαμε να βρούμε. Θα βρει άνετα θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας ή στη θέση της αυγολέμονης σούπας για μετά την εκκλησία (ένα Κυπριακό έθιμο).

Υλικά:
Για τα κεφτεδάκια:
1 κιλό κιμά (μισό χοιρινό και μισό μοσχαρίσιο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα ρύζι νυχάκι
αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και αλεύρι

Για τη σούπα:
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μέτρια καρρότα τριμμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
1 ζωμό λαχανικών
ξύσμα ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο:
1/2 κούπα χυμό λεμόνι
2-3 αυγά
1 κσ corn flour
λίγο κρύο νερό

Εκτέλεση:
1. Φτιάχνουμε το μείγμα για τα κεφτεδάκια ανακατεύοντας όλα τα υλικά και με αυτό φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες τις οποίες αλευρώνουμε ελαφρά.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με τα καρρότα και το πράσο μαζί με να αχνιστούν. Πάνω από τα λαχανικά βάζουμε τα κεφτεδάκια που φτιάξαμε και τα γυρνάμε να αχνιστούν με τη σειρά τους και αυτά και από τις δύο πλευρές.

3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1.5 λίτρο νερό, το σέλινο, το ζωμό λαχανικών και το ξύσμα από λεμόνι και τα αφήνουμε να βράσουν για 40-50 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

4. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα αυγά με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το κορν φλάουερ διαλυμένο σε 1κσ. κρύο νερό και σταδιακά ζωμό από τη σούπα.

5. Περιχύνουμε το αυγολέμονο, κουνάμε την κατσαρόλα για να ανακατευτεί παντού και σερβίρουμε!





5 σχόλια: