Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πάβλοβα με ρόδι και άρωμα ιβίσκου..

Χρόνια Πολλά και ευχές για ένα ανατρεπτικό και δημιουργικό 2011!

Συνήθως όταν φτιάχνουμε διάφορα γλυκά και φαγητά έχουμε πρόβλημα κατανάλωσης. Ίσως φταίμε και εμείς που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είμαστε μόνο τρεις όταν μαγειρεύουμε και όχι χίλιοι δεκατρείς. Το περασμένο Σάββατο λόγω γιορτών είχα οργανώσει μικρό χριστουγεννιάτικο πάρτι στο σπίτι και επ' ευκαιρίας που ο κόσμος θα μπορούσε να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φτιάξαμε μια Πάβλοβα με χριστουγεννιάτικο αέρα. Η μαρέγκα είναι δύσκολη υπόθεση και θέλει υπομονή τόσο στη διαδικασία παρασκευής όσο και στο ψήσιμο. Τα καταφέραμε όμως με τη βοήθεια της φίλης μας της Κατερινιώς η οποία είναι αξιοθαύμαστη για την υπομονή της (και τα μπράτσα της)!





Υλικά:
Για τη μαρέγκα:
ασπράδια από 9 αυγά
500 γρ ζάχαρη άχνη
4 κγ corn flour
βανίλια
2κσ χυμό λεμόνι

Για τη σαντιγί:
500 ml φρέσκα κρέμα
4-5 κσ ζάχαρη
βανίλια (σκόνη, υγρή ή ξυλάκι, εμείς βάλαμε ξυλάκι)

Για το ντεκόρ:
1 μεγάλο ρόδι καθαρισμένο
σιρόπι ιβίσκου

Εκτέλεση:
Μαρέγκα:
1. Κτυπάμε τα ασπράδια πολύ καλά μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα. Το μπολ που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι εξαιρετικά καθαρό, αν υπάρχει έστω και ίχνος λίπους τότε η μαρέγκα δε θα γίνεται.
2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το κτύπημα. Το μείγμα πρέπει να είναι σφικτό και γυαλιστερό.
3. Πασπαλίζουμε το μείγμα με το cornflour, το χυμό λεμόνι και τη βανίλια ανακατεύοντας λίγο με μεταλλικό κουτάλι ώστε να αναμειχθούν με το μείγμα.
4. Φτιάχνουμε με τη μαρέγκα δύο στρογγυλές βάσεις πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αν σας μείνει μείγμα μπορείτε να φτιάξετε και μικρές.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 C για μιάμιση ώρα περίπου. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.*
6. Ετοιμάζουμε τη σαντιγί κτυπώντας τη φρέσκα κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανίλια.

Συναρμολόγηση:

Βάζουμε τη μια μαρέγκα στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό μιας και αν αποπειραθούμε να το συναρμολογήσουμε αλλού και μετά να το μεταφέρουμε, θα δυσκολευτούμε λιγάκι. Καλύπτουμε με μια στρώση σαντιγί. Περιχύνουμε με λίγο σιρόπι ιβίσκου και μια στρώση ρόδι. Πάνω από τη σαντιγί βάζουμε τη δεύτερη μαρέγκα και επαναλαμβάνουμε με τη σαντιγί, το σιρόπι ιβίσκου και το υπόλοιπο ρόδι.
Σερβίρουμε κατά προτίμηση την ίδια μέρα.





* Πρέπει να προσέξουμε να μην αλλάξει χρώμα η μαρέγκα. Αν προσέξετε ότι κιτρινίζει τότε χαμηλώστε λίγο τον φούρνο. Αυτό το ψήσιμο δίνει μια μαρέγκα η οποία είναι τραγανή εξωτερικά και αφράτη μαλακή εσωτερικά.

3 σχόλια:

  1. Κορίτσια Χρόνια Πολλά. Πανέμορφη η Πάβλοβά σας. Η μαρέγκα είναι πανεύκολη να γίνει. Θέλει λίγη προσοχή να μη χυθεί ίχνος από τον κρόκο μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά και σε σένα Ήβη! Είναι όντως εύκολο γλυκό αν πετύχεις τη μαρέγκα και είναι και μια καλή λύση αν έχεις βαρεθεί τα σοκολατογλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια η Πάβλοβα κορίτσια μου!!!
    Μπράβο Μαιρούλα....υπέροχη εμφάνιση και το ρόδι μμμμ!!!
    Καλή Πρωτοχρονιά σας εύχομαι, πάντα με Υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή